2024-04-27 03:08

COTAR anunță că a câștigat procesul pe care i-l intentase firma de asigurări EUROINS

 |  21:12
COTAR anunță că a câștigat procesul pe care i-l intentase firma de asigurări EUROINS

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat, miercuri, că a câştigat procesul împotriva Euroins, instanţa de judecată respingând ca nefondată acţiunea firmei de asigurări împotriva organizației.

Potrivit unui comunicat de presă, „Euroins a încercat să intimideze COTAR, formulând o acţiune în instanţă faţă de Confederaţie”, deoarece aceasta a atras atenţia, public, în ultimii ani, atât Guvernului, cât şi Parlamentului cu privire la modul de soluţionare a dosarelor de daună. Astfel, “societatea de asigurări în cauză a implementat o serie de practici care contravin prevederilor legale aplicabile”.

“Amintim că în ţările civilizate, reputaţia şi încrederea reprezintă valori fundamentale care construiesc cartea de vizită a oricărei societăţi de asigurări. În România nu mai putem vorbi despre reputaţie şi încredere în această piaţă, motiv pentru care piaţa de asigurări rămâne blocată la 2,5% din PIB, cetăţenii români cumpărând, în majoritatea cazurilor doar produsele de asigurări obligatorii, sub sancţiunea aplicării amenzilor.(…) Toate disfuncţionalităţile firmei Euroins, prezentate de COTAR, au fost întotdeauna însoţite de documente justificative, motiv pentru care instanţa de judecată a respins ca nefondată acţiunea firmei Euroins. În orice altă ţară, această firmă de asigurări avea de mult timp licenţa RCA suspendată de autorităţile responsabile. În România, dreptatea umblă cu capul spart, iar instituţiile importante dovedesc faptul că sunt incapabile să protejeze cetăţenii”, a precizat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Principalele disfuncţionalităţi ale firmei Euroins, prezentate de COTAR în memoriile transmise către Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Parlamentul României, au vizat, printre altele, transmiterea cu întârziere a ofertei de despăgubire sau a notificărilor cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire, precum şi efectuarea plăţii despăgubirilor cu întârziere.

Pe listă mai sunt trecute, printre altele, refuzul de a achita despăgubirile şi/sau diminuarea acestora, în mod nejustificat, pe baza unor criterii arbitrare şi stabilite în mod unilateral de către asigurător – şi nicidecum conform Legii RCA, dar şi încălcarea prevederilor legale, referitoare la constituirea rezervelor de daună.

„Subliniem că aceste practici ilicite, implementate de către Euroins, constituie încălcări flagrante ale legislației din domeniul RCA, săvârșite în mod conștient, repetat și cu rea-credință de către acest asigurător, iar nu simple omisiuni în aplicarea legii. (...) Aceste practici ilicite, constatate în mod nemijlocit - inclusiv de către Autoritatea de Supraveghere Financiară - și care au stat la baza emiterii unor Decizii de sancționare a Euroins, fac obiectul a zeci de mii de reclamații/petiții adresate ASF și a zeci de mii de procese deschise de persoane păgubite contra societăților de asigurări, inclusiv Euroins”, se mai arată în comunicat.

Potrivit COTAR, aceste litigii au fost soluționate în favoarea consumatorilor în proporție de peste 95%, astfel că existența acestor practici ilicite și gradul de răspândire al acestora sunt împrejurări constatate cu putere de lucru judecat de către instanțele de judecată.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-06-23



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE