2024-05-19 14:12

Bulgaria INTERZICE importurile de cereale din Ucraina. Premierul Ciucă mai așteaptă

 |  16:33
Bulgaria INTERZICE importurile de cereale din Ucraina. Premierul Ciucă mai așteaptă

Guvernul bulgar a decis oficial să impună o interdicție temporară a importurilor de alimente din Ucraina, cu excepția mărfurilor aflate în tranzit, a anunțat premierul interimar Galab Donev la începutul ședinței de guvern, precizează Radio Bulgaria.

„În ultimul an, Bulgaria a văzut cantități mari de alimente care au rămas în țară, perturbând astfel lanțurile de aprovizionare. Dacă tendința persistă sau se intensifică, pot exista consecințe extrem de grave pentru afacerile bulgare.

Suntem nevoiți să adoptăm această măsură națională, deoarece Autoritățile încă iau în considerare o măsură adecvată. Mizăm pe UE să înțeleagă pozițiile Bulgariei, Poloniei, Cehiei și Slovaciei.

Rămânem solidari cu Ucraina, dar falimentul fermierilor bulgari nu va contribui la cauza acesteia”, a spus premierul Donev.

Între timp, România va tranșa problema importurilor de cereale din Ucraina prin decizii luate împreună cu reprezentanții Comisiei Europene. Măsurile trebuie să sprijine fermierii, nu să le afecteze interesele, în condițiile în care România primește bani de la Bruxelles pentru dezvoltarea agriculturii, spune șeful Guvernului.

Întrebat în legătură cu suspendarea importurilor de cereale şi de alte produse din Ucraina, premierul a declarat că  a luat o decizie ca, împreună cu alţi cinci premieri, să înaintăm Comisiei o solicitare prin care să se efectueze o analiză concretă a situaţiei legate de impactul pe care l-a avut importul de cereale din Ucraina şi în mod deosebit tranzitul de cereale din Ucraina asupra preţului la anumite contingente de produse agricole. Până în acest moment, vă pot spune că astăzi după-amiază urmează să aibă loc o şedinţă condusă de vicepreşedintele Comisiei Dombrovskis, în care se vor analiza solicitările noastre şi sperăm ca imediat la finalul acestei şedinţe să primim şi un răspuns la scrisoarea pe care am înaintat-o, a afirmat Ciucă, la Parlament.

El a spus că sunt în vedere măsuri care să fie stabilite împreună cu Comisia Europeană "pentru a avea o măsură unitară", precizând că ţara noastră primeşte de la Comisie sprijin pentru agricultori şi investiţii.

"Trebuie să ţinem cont de faptul că în acest moment se aplică un regulament al Uniunii Europene, Regulamentul 870 din mai anul trecut, şi de asemenea are o perioadă de aplicare de un an de zile, care trebuie revăzută. România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană şi aţi văzut foarte clar că inclusiv Polonia, care a anunţat un set de măsuri, a revenit asupra lor, după discuţiile cu Comisia. (...) Trebuie să ţinem cont că în România primim anual şi distribuim 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană sprijin direct 2 miliarde către agricultori şi un miliard şi ceva pentru investiţii. Avem nevoie ca, în acest context, măsurile pe care le luăm să aibă un consens şi, de asemenea, să fie îndreptate astfel încât să sprijinim, nu să afectăm", a adăugat premierul.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-04-19



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE