2024-04-30 01:43

Ministrul Educației, MĂSURI după cazul șocant al elevilor care au hărțuit sexual o profesoară

 |  19:25
Ministrul Educației, MĂSURI după cazul șocant al elevilor care au hărțuit sexual o profesoară

Ministerul Educației are discuții cu Ministerul Afacerilor Interne și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții pentru a găsi soluții de îmbunătățire a prevenției și intervenției în situații de violență în școli, după cazul din Prahova cu elevii care simulau acte sexuale.

Ministerul Educației a transmis, vineri, că a fost informat, de către reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, asupra existenței, în spațiul public, a unui clip video în care mai mulți elevi simulează explicit activități sexuale îndreptate asupra unui cadru didactic.

„Conform informațiilor primite, în urma apariției, în cursul zilei de ieri (joi - n.r.), a clipului video, la nivelul unității școlare au fost deja demarate acțiuni pentru stabilirea contextului, precum și a demersurilor de urmat în perioada următoare. S-a solicitat, de asemenea, sprijinul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Prahova. Ministerul Educației va continua să țină legătura cu reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Prahova, atât pentru a avea informații asupra faptelor produse, cât și pentru a oferi, dacă va fi necesar, sprijin comunității școlare. Ministerul Educației a demarat discuții cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții pentru a se identifica soluții de îmbunătățire a procesului de prevenție și de intervenție în situații de violență în mediul școlar”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Educației.

Ligia Deca vrea măsuri care să asigure că asemenea cazuri nu se repetă

Ministrul Educației, Ligia Deca, dă asigurări că va face tot ce ține de ea pentru a preveni astfel de fapte.

„Știu că incidentele din ultima vreme au făcut ca fiecare cadru didactic să simtă nevoia de certitudini privind siguranța în școli. Vreau să vă asigur că voi face tot ceea ce ține de mine să prevenim aceste fapte și am demarat deja o serie de consultări pentru a găsi cele mai bune soluții în acest sens. Siguranța fiecărei persoane din unitățile de învățământ este prioritară pentru Ministerul Educației", a spus Deca.

Potrivit IPJ Prahova, polițiștii din Valea Doftanei au fost sesizați de către directorul unei școli din comuna Brebu despre faptul că deține o înregistrare audio video în care doi elevi cu vârstele de 13 ani, în timp ce se aflau într-o sală de clasă, au simulat exercitarea unor acte de natură sexuală asupra unui cadru didactic. Polițiștii au deschis un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de ultraj contra bunelor moravuri, iar cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.

Inspectoratul Școlar Județean Prahova reacționează la incidentul derulat la Școala Gimnazială Pietriceaua, structură a Școlii Gimnaziale „Matei Basarab” comuna Brebu, județul Prahova, unde mai mulți elevi au fost filmați când hărțuiau sexual o profesoară. Potrivit IȘJ Prahova, elevii vor avea media scăzută la purtare cu 4 puncte, ceea ce înseamnă că vor rămâne repetenți. Cadrul legal actual cu permite exmatricularea.

„- În dimineața zilei de 6 aprilie 2023, conducerea unității de învățământ a fost informată de existența unui clip video realizat în timpul unei ore de curs și, imediat ce a intrat în posesia lui și a fost vizionat, au fost înștiințate Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Polița comunei Brebu.

- Tot în cursul zilei de 6 aprilie 2023, a fost convocat Consiliul Clasei, care a stabilit sancționarea elevilor implicați, astfel: cei doi elevi care apar în imagini și elevul care filmează și îi instigă au fost sancționați cu ”Mustrare scrisă” și scăderea notei la purtare cu 6 puncte, iar ceilalți elevi prezenți în clasă cu ”Observație scrisă”.

- Conducerea unității școlare a inițiat o cercetare prealabilă a împrejurărilor în care a avut loc incidentul, pentru lămurirea tuturor aspectelor.

- Având în vedere gravitatea faptelor, atât elevii cât și cadrul didactic, vor beneficia de consiliere din partea specialiștilor Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională”, transmite Inspectoratul Școlar Județean Prahova, care precizează că va demara propria anchetă, privind activitatea de la nivelul unității de învățământ.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-04-07



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE