2022-08-14 10:18

REDUCERE pentru plata amenzilor fiscale în termen de 15 zile

 |  20:17
REDUCERE pentru plata amenzilor fiscale în termen de 15 zile

Parlamentarii au modificat recent o facilitate importantă pentru contribuabilii care primesc amenzi fiscale. A fost extins oficial termenul în care aceste sume pot fi plătite la jumătate din minimul legal - de la 48 de ore s-a ajuns la 15 zile. Conform specialiștilor, până acum era neclar dacă facilitatea plății în 15 zile se aplica inclusiv amenzilor fiscale.

„O instituție la care vreau să fac referire vizează posibilitatea de a se achita jumătate din minimul amenzii în cel mult 15 zile de la comunicarea unui proces-verbal de contravenție. În ultimele modificări de la Codul de procedură fiscală (Legea 295/2020 - n. red.) a fost introdusă în mod specific această posibilitate. De ce e importantă? În lipsa mențiunii specifice a acestei posibilități, nu era clar dacă contribuabilii pot să beneficieze de această facilitate. Spre exemplu, recent, Curtea Supremă s-a pronunțat în sensul că această facilitate nu poate fi aplicabilă în cazul amenzilor impuse de către Consiliul Concurenței”, a lămurit miercuri Emanuel Băncilă, Partener la Radu și Asociații, la o conferință de fiscalitate, scrie Avocatnet.ro.

De ce era neclară situația amenzilor fiscale? Pentru că, în cursul anului 2018, Legea 203/2018 a introdus termenul extins de 15 zile pentru plata a jumătate din minimul amenzii. Însă, totodată, s-a stabilit, pe de o parte, că prevederile din actele normative în care e trecut un termen mai mic de 15 zile se abrogă, iar, pe de altă parte, că plata în 15 zile se aplică și în cazul actelor normative care nu conțin deja o asemenea facilitate. Prin urmare, aceste dispoziții confuze au făcut ca facilitatea să fie incertă în cazul amenzilor fiscale, deoarece Codul de procedură fiscală prevedea plata la jumătate în 48 de ore.

Astfel, odată cu apariția Legii 295/2020, care se aplică din 24 decembrie 2020, chestiunea a fost lămurită și acum Codul prevede următoarele: „Contravenientul poate achita în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal jumătate din minimul amenzii prevăzute în prezentul cod, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal.”

Cum sunt calculate acele 15 zile? Conform lui Emanuel Băncilă, „zilele sunt calendaristice. Principiul este că prima și ultima zi nu intră în calcul. Deci, se ajunge undeva la un termen de 16 zile, să spunem. Și depinde când se finalizează termenul de 15 zile - dacă pică într-o zi nelucrătoare, se extinde până la următoarea zi lucrătoare.”

Codul de procedură fiscală prevede contravenții cuprinse între 50 și 100.000 de lei. De exemplu, dacă o amendă pentru o anumită faptă e cuprinsă între 20.000 și 100.000 de lei, firma sancționată poate plăti în 15 zile doar 10.000 de lei (chiar dacă amenda aplicată efectiv de autorități fusese de 100.000 de lei).


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-01-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE