2024-04-26 18:29

Purtător de cuvânt BNR: „Pe finalul anului, INFLAȚIA ar putea să ajungă la 13,9%”

 |  23:14
Purtător de cuvânt BNR: „Pe finalul anului, INFLAȚIA ar putea să ajungă la 13,9%”

Potrivit datelor analizate de BNR, indicele inflației nu ar mai contina să crească, spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR. Acesta a precizat și că este posibil ca pe finalul anului inflația să scadă până la procentul de la 13.9% . Însă acest scenariu se poate adeveri sau nu.

„Noi am încercat să dăm o altă viziune, nu neapărat optimistă, dar mai temperată decât cea a băncilor centrale, în sensul că noi nu vedem creșteri spectaculoase ale indicelui de inflație. Vedem o plafonare a acestui indice, cel puțin în următoarele luni, pentru ca pe finalul anului să înceapă coborârea inflației de la niveul acestui indicator, până la 13,9%. Pe un anumit scenariu pe care ni l-am asumat cu multe incertidudini. Din păcate, pe progonzele noastre care nu s-au adeverit am fost nevoiți să contatăm că multe, dacă nu toate incertitudinile, au devenit realități. De exemplu, una din incertitudinile noastre este un final al războiului, o anumită formulă de final al conflictului din Ucraina sau mai degrabă al consecințelor economice legate de conflictul din Ucraina”, a precizat purtătorul de cuvânnt al BNR.

Întrebat dacă ar putea face o estimare cu vedere la o eventuală creștere a indicelui ROBOR, purtătorul de cuvânt al BNR a precizat că acest lucru este mai dificil, având în vedere creșterea inflației. Cu toate acestea, Dan Suciu a dat asigurări că indicele ROBOR nu va mai înregistra creșteri atât de mari ca până acum.

„E mai greu. Atâta vreme cât inflația va mai crește sau crește, pentru că aici suntem într-o mică nunanță pe care trebuie să o clarificăm, ROBOR-ul are justificarea să crească, din perspectiva aceasta. Dar noi am spus că vom intra pe plafonare. Asta înseamnă că vom avea două trei luni oscilații ale cifrei inflație în jurul valorii de 15. Adică poate fi 14, luna viitoare, apoi 16, cam așa estimăm, pentru că în august există câteva majorări de taxe care pot să mai dea un mic buseu inflaționist. În consecință, ne așteptăm cu siguranță, și aici avem o certitudine, să nu mai avem creșteri la ROBOR atât de mari așa cum am avut. Apoi urmează să vedem în ce măsură prognoza noastră se adeverește”, a explicat Dan Suciu pentru Euronews.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-08-09



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE