2024-05-04 02:29

Șoferii nu mai au scăpare. Sistemul de monitorizare a traficului, eSIGUR, a fost adoptat de Camera Deputaților

 |  15:49
Șoferii nu mai au scăpare. Sistemul de monitorizare a traficului, eSIGUR, a fost adoptat de Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege prin care este înfiinţat eSIGUR, sistemul integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România.

Sistemul e-SIGUR va aduna date de la centrele de monitorizare a traficului pe drumurile de interes național. În cazul în care pe camerele de supraveghere omologate sunt constatate încălcări ale regulilor de circulaţie precum depășirea limitei de viteză, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare este suspendată etc, sistemul emite o alertă.

Proiectul de lege reglementează și întocmirea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică calificată. Potrivit proiectului, sistemele de detecție vor fi semnalizate în trafic, o măsură menită să descurajeze încălcarea normelor rutiere.

Prezenta lege reglementează monitorizarea traficului rutier pe drumurile publice din România, într-un sistem integrat, şi condiţiile în care pot fi utilizate datele colectate cu ocazia monitorizării, conform iniţiativei legislative. Astfel, „este instituit sistemul integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit în continuare e-SIGUR, sistem de interes national, complementar sistemelor inteligente de transport”, conform proiectului adoptat de către deputaţi.

„Prin instituirea e-SIGUR se urmăreşte realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 682 din 25 mai 2022, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor rănite grav în urma producerii accidentelor rutiere”, arată un amendament admis la proiectul de lege, formulat de grupul parlamentar al PSD.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-12-13



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE