2024-05-05 09:08

VIDEO Mugur Isărescu anunță cât va mai continua să crească INFLAȚIA

 |  16:03
VIDEO Mugur Isărescu anunță cât va mai continua să crească INFLAȚIA

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, în contextul majorării dobânzii cheie cu un punct procentual, la 4,75% pe an, că la baza acestei decizii au stat creșterea preturilor de consum și a prețului la energie și, într-o mai mică măsură, creșterea prețului la carburanți.

Guvernatorul BNR a mai spus că ”potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației va continua să crească până la mijlocul trimestrului trei, anul curent, sub impactul șocului pe partea ofertei, dar într-un mod vizibil încetinit, urcând astfel moderat peste valorile prognozate în luna mai pe orizontul scurt de timp.

Determinante pentru această înrăutățire a perspectivei sunt dinamicele mai mari consemnate pentru lunile următoare ale prețurilor combustibililor, gazelor naturale și ale energiei electrice, chiar și în contextul aplicărilor schemelor de sprijin”, a spus Mugur Isărescu, care a subliniat influența negativă a războiului din Ucraina.

Banca Națională a decis miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, de la 3,75% pe an, un salt de un punct procentual, în condițiile unei inflații care a depășit așteptările băncii centrale și a ajuns la 14,5% în mai.

De asemenea, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat miercuri la 6,63% pe an, de la 6,60% pe an cât era marţi, un nivel mai mare fiind înregistrat în data de 29 octombrie 2010, respectiv 6,64%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-07-06

GALERIE MEDIA


In legatura cu acest articol...

BNR a majorat dobânda cheie la un nivel record - 4,75% pe an

România generează 22 milioane de tone de deșeuri pe an, mai mult decât producția de grâu

Piaţa din România, invadată de pungi de plastic biodegradabil false

Petre Daea, propus oficial pentru funcția de MINISTRU al Agriculturii




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE