2024-05-19 08:27

Explozie a prețurilor: Coșul de cumpărături de Crăciun, mai scump cu 40% față de anul trecut

 |  20:00
Explozie a prețurilor: Coșul de cumpărături de Crăciun, mai scump cu 40% față de anul trecut

Analistul economic Adrian Negrescu a făcut, previziuni sumbre în ceea ce privește scumpirile, susţinând că vom plăti mai mult pentru coșul de cumpărături de Crăciun din 2021, decât cu un an înainte.

Avem o mulțime de cauze ale creșterilor de prețuri. Avem creșteri mari la tot ce înseamnă utilități, de la prețul petrolului, până la energia electrică, care cauzează creșteri la tot ceea ce înseamnă cheltuieli de producție. A crescut şi costul transporturilor la nivel internațional. România se luptă şi cu pesta porcină care a decimat fermele de pesta porcină. Doar 20% din necesarul de carene de porc va fi asigurată din produceţi internă de sărbători.

Avem de-a face şi cu o scădere a consumului. Oamenii consumă mai puţin decât o făceau în vara, motiv pentru care mulți dintre comercianți au ridicat preturile, însă nu le vor mai ridica foarte mult, pentru că oamenii nu o să mai cumpere”, a declarat economistul la postul B1 TV.

„Prețurile pe care le vedem acum la rafturi nu reflectă încă majorările din energie, până acum s-a vândut din stocuri. Creşterile la energie şi gaze au avut loc de la începutul lunii noiembrie. Creșterile la energie le vom resimți pe finalul lunii decembrie, dacă nu chiar și în ianuarie şi februarie. Creşte salariul minim şi va influenţa preţurile de la raft, pentru că producătorii vor trece în preț majorările se salarii”, a spus Adrian Negrescu.

„În preajma sărbătorilor, preţurile vor crește în medie cu 30-40%, cam atât va fi mai scumpă masa de Crăciun fata de anul trecut. Sezonul de shopping de sărbători va fi sub nivelul de anul trecut, pentru ca oamenii sunt mult mai atenți la prețuri. Dacă vă uitați, la raft sunt mult mai puține produse decât in urma cu 6-7 luni, pentru ca nu mai pot produce, din cauza faptului că le-au costurile și își reduc gama de produse. Următorul trend este să mâncăm mai puțin, la calitate mai proastă.

Apoi în primăvara anului viitor ne aşteaptă o perioadă extrem de dificilă, pentru că se vor reflecta toate aceste creșteri în prețuri. Va mai fi un al doilea val inflaționist în luna aprilie, adică în prejma Paştelui când vor fi eliminate toate facilitățile la preturile energiei şi gazelor. Toate se vor regăsi în prețuri”, a mai spus economistul.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-12-04



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE