2024-05-06 12:04

Economia stagnează. Ratingul anunțat de Standard&Poors pentru România

 |  23:46
Economia stagnează. Ratingul anunțat de Standard&Poors pentru România

Agenția de rating ​S​tandard&Poor's păstrează ratingul României la BBB-/A-3, dar perspectiva rămâne negativă. “Estimăm că economia se va contracta cu 5,2% în 2020, iar deficitul fiscal va fi de 9,2%. În scenariul nostru de bază ne așteptăm ca după alegerile parlamentare din decembrie, noul guvern va pune în aplicare eforturi credibile de consolidare pentru a stabiliza datoria publică la sub 60% din PIB”, se arată în document.

Perspectiva negativă se bazează pe riscurile balanțelor fiscală și externă în următoarele 12 luni. Acestea se vor materializa probabil dacă factorii de decizie nu reușesc să facă un plan credibil de reducere a dezechilibrelor fiscale.

"Am putea reduce ratingul României dacă dezechilibrele fiscale și externe rămân ridicate mai mult timp decât anticipăm în prezent, de exemplu din cauza provocărilor legate de elaborarea politicii fiscale după viitoarele alegeri. În opinia noastră, costurile de finanțare ar putea crește dacă noul guvern nu reușește să prezinte un cadru credibil de politică fiscală", mai spune S&P, transmite Hotnews.

Am putea revizui perspectiva la stabilă dacă noul guvern al României ancorează rapid consolidarea fiscală, ducând la o stabilizare a finanțelor publice externe.

Credem că orice administrație care vine va continua să ofere sprijin fiscal amplu pentru a încuraja redresarea economică pe parcusul lui 2021. Acestea fiind spuse, ar trebui, și posibil să renunțe, la rigiditățile create prin deciziile politice anterioare. Acestea includ creșteri costisitoare ale pensiilor și a altor beneficii sociale. Incertitudinea politică este exacerbată de peisajul politic confruntațional și complex, ceea ce face dificilă crearea unei coaliții după alegerile din decembrie. Implementarea unei agende fiscale echilibrate și credibile va fi crucială pentru a sprijini redresarea economică și a menține încrederea pieței financiare. Estimăm că economia românească se va contracta cu 5,2% în 2020 înainte de a reveni cu 4% în 2021. Absorbția fondurilor europene va fi cheia pentru a ajuta reechilibrarea economică, deși există riscuri de punere în aplicare. Anticipăm că economia va reveni la nivelul din 2019 abia în 2022.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-12-04



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE