2024-05-19 13:52

COTAR: „Bătaia de joc continuă, pe piața de asigurări din România!”

 |  11:20
COTAR: „Bătaia de joc continuă, pe piața de asigurări din România!”

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) atrage atenţia autorităţilor române şi celor 8 milioane de şoferi din România, cu privire la modul în care societatea de asigurări Euroins, autorizată de ASF să vândă poliţe de asigurare obligatorie RCA, întelege să despăgubească atunci când păgubiţii înregistrează un accident şi ar fi trebuit să fie despăgubiţi, în baza poliţei de asigurare RCA obligatorie, se arată într-un comunicat de presă difuzat de COTAR.

Păgubiţii RCA au dreptul, de peste 4 ani, să primească inclusiv compensaţii băneşti de la firmele de asigurări care vând RCA, cu titlul de despăgubire, pentru lipsa de folosinţă a autovehiculului avariat. Conform legii 132/2017, poliţa RCA acoperă şi riscul ce reprezintă "prejudicii reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opţiunii persoanei prejudiciate".

"Din păcate, supravegherea pieţei de asigurări din România a fost în permanenţă un dezastru, firmele de asigurări beneficiind de o clemenţă greu de explicat din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, marii perdanţi ai acestei nesupravegheri a multinaţionalelor din asigurări fiind sutele de mii de păgubiţi RCA, care sunt abuzaţi şi despăgubiţi în bătaie de joc, de către marile firme de asigurări care vând RCA şi care preferă să achite amenzile simbolice aplicate de către ASF, decât să despăgubească întreg prejudiciul suferit de persoanele nevinovate de producerea accidentelor", explică  reprezentanții COTAR.

"Când plăteşti 10% din valoarea despăgubirii, iar pe cei 90% îi transferi în conturi din afara ţării, plata unor amenzi de 100.000 de euro aplicate de câteva ori pe an unei astfel de firme de aşa-zise asigurări pare o reţetă de succes în România. Este ca şi cum o firmă refuză să plătească taxele către stat, preferând să plătească nişte amenzi absolut derizorii, raportate la suma datorată statului român. Euroins încasează 100.000 de euro la fiecare 45 de minute în care vinde RCA, de luni până vineri. Când le aplici 3-4 amenzi de această valoare pe an, cele 4 amenzi sunt recuperate în 3 ore de către Euroins. Până când va mai contiuna această mascaradă, domnule vicepreşedinte al ASF, Cristian Roşu? Mai există cumva instituţia numită Direcţia Naţională Anticorupţie în România? Avem senzaţia că s-au prins cu toţii într-o horă a hoţiei!", declară Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Afacerea unor firme de asigurări se bazează de mulţi ani pe neplata despăgubirii şi pe faptul că sub 10% dintre români au timp, bani şi sunt dispuşi să se judece în instanţă cu firmele de asigurări pentru a-şi primi drepturile legale în integralitate. Euroins consideră ca 20 de lei pe ziua de inchiriere a unui autovehicul este suficient pentru un păgubit pentru a închiria o maşină. Cel mai mic preţ pentru închirierea unei maşini este 25 de euro pe zi, pentru Dacia Logan.

În timp ce Euroins despăgubeşte cât vrea şi când vrea, preţul RCA s-a triplat în această toamnă în unele cazuri, chiar dacă şoferii nu au înregistrat daune şi ar fi trebuit să beneficieze de o reducere a costurilor pentru prima RCA.

"Am discutat cu colegii din Confederaţie şi mi-au spus cu toţii că dacă Euroins le pune la dispoziţie maşini de închiriat cu 20 de lei/zi, vor renunţa cu toţii la leasinguri şi credite, pentru că oferta firmei Euroins este ireal de convenabilă. Îi întrebam public pe acţionarii firmei Euroins dacă oferta lor de închiere a unui autovehicul cu 20 lei/zi este una serioasă şi fermă, pentru că suntem interesaţi în mod oficial de această ofertă a lor. De asemenea, îi întreb pe acţionarii bulgari, dacă banii încasaţi de la români din vânzarea de poliţe RCA nu ar fi trebuit să aibă ca destinaţie plata integrală a despăgubirilor? Nu cumva banii românilor s-au rătăcit în cu totul alte conturi??? În timp ce autorităţile române închid în mod complice ochii la abuzurile perpetue ale acestei firme de asigurări, bătaia de joc la adresa şoferilor români obligaţi să cumpere un RCA din ce în ce mai scump, pare fără de sfârşit!", explică preşedintele COTAR, Vasile Ştefanescu.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-11-11



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE