2024-05-06 08:59

Cât vor CREȘTE prețurile de Sărbători? Prognoza BNR despre scumpiri: ”E important să nu vindem iluzii!”

 |  19:14
Cât vor CREȘTE prețurile de Sărbători? Prognoza BNR despre scumpiri: ”E important să nu vindem iluzii!”

Cât vor crește prețurile de Sărbători? Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, spune că instituția nu se așteaptă la un ritm la fel de accelerat al scumpirilor ca până acum, dar prețurile rămân mari, mai ales comparativ cu nivelul acestora de anul trecut.

"Noi vorbim de un platou, de fapt. În acest moment vorbim de un platou al inflației și se vede că avem o așezare a inflației cu mici oscilații, de fapt, în jurul valorii de 15 %.

Nu însemnă neapărat să ai creșteri de prețuri fantastic de mari, cât în termeni comparativi, ele sunt mari.

Deci nu înseamnă neapărat că vom avea creșteri de prețuri semnificative în decembrie, dar comparația cu decembrie anul trecut când am avut prețuri mult mai mici, este extrem de nefavorabilă acestui procent.

De aceea spun cel mai important este nu că avem un vârf de 16%, ci că suntem pe un plafon de inflație. Inflația nu mai crește în termenii puternici pe care i-am avut în această perioadă. 

Din păcate asta înseamnă că prețurile rămân mari, nu scad, dar nu mai avem oscilațiile acelea semnificative” a declarat Dan Suciu pentru Antena3 CNN.

Cât despre prognoza pentru anul viitorul, purtătorul de cuvânt al BNR a explicat că nivelul inflației va depinde mult de ceea ce se întâmplă pe piața energiei:

”Va fi un an greu. Vom avea inflație mai ales în prima parte a anului în continuare destul de mare. Depindem de energie. Dacă prețul la energie se modifică semnificativ va fi o scădere mai abruptă. Dacă nu suntem la două cifre tot anul.

Eu mă aștept să fie trimestrul III 2023 dacă vom avea ordonanță coerentă și cu efecte la prețurile energie şi la gaze. Dacă nu în 2024  la T1 deja lucrurile sunt certe, evoluțiile merg deja în jos.

E important să nu vindem iluzii. Va fi o perioadă grea. Fiecare trebuie să se gospodărească cât poate. Nu există miracole și nici nu există soluții care să schimbe lucrurile de la o lună la alta, nu există așa ceva” a precizat Suciu.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-11-14



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE