2024-04-27 01:28

Banca americană JPMorgan, penalizată cu 920 milioane de dolari pentru manipularea piețelor financiare

 |  17:38
Banca americană JPMorgan, penalizată cu 920 milioane de dolari pentru manipularea piețelor financiare

Banca americană JPMorgan Chase a acceptat marți, 29 septembrie 2020, să plătească 920 milioane USD pentru manipularea prețurilor de pe piețele metalelor prețioase și ale titlurilor de stat, cea mai mare penalizare financiară impusă vreodată într-un astfel de caz.

„Acordul elimină procesele intentate de Departamentul Justiției (DoJ) și auditorii piețelor de acțiuni și mărfuri din SUA, SEC și CFTC”, au precizat autoritățile de reglementare în declarații separate. Aceștia acuză funcționarii din bancă, inclusiv șefii de departamente, de manipularea prețurilor la aur, argint, platină și paladiu, precum și la cele ale bonurilor de trezorerie timp de cel puțin opt ani, prin plasarea a zeci de mii de comenzi pe care nu intenționau să le onoreze, practică cunoscută în limba engleză sub denumirea de „spoofing”.

Astfel au oferit celorlalți jucători de pe piață o imagine falsă a cererii și ofertei reale pe piață și au profitat de ocazie pentru a face bani sau pentru a evita pierderile. Faptele incriminate au avut loc între 2008 și 2016 în birourile din New York, Londra și Singapore ale unității, cea mai importantă bancă americană din punct de vedere al activelor. De asemenea, autoritățile acuză JPMorgan că nu a acționat în mod adecvat pentru a pune capăt acestor practici „în ciuda numeroaselor semne de avertizare”, notează o declarație a CFTC.

Potrivit acestei agenții, amenda primită de bancă este cea mai mare impusă vreodată într-un caz de falsificare. Suma de 920 milioane USD include daunele plătite victimelor și rambursarea câștigurilor realizate de JPMorgan prin aceste practici frauduloase.

„Gravitatea încălcărilor”

Semnificația sa "reflectă natura și gravitatea încălcărilor băncii și reprezintă un pas important în eforturile continue ale ministerului de a asigura integritatea achizițiilor publice, esențiale pentru sistemul nostru financiar", a comentat un oficial al Ministerului Justiției în comunicatul de presă. Sentința este, de asemenea, severă, deoarece JPMorgan a recunoscut deja în 2015 că s-a angajat în practici comerciale manipulatoare și înșelătoare pe piața valutară, adaugă ministerul.

Practica „ falsificării” a fost una continuată a spus președintele CFTC Heath Tarbert iar cuantumul amenzii a fost unul în conformitate cu faptele comise.

Autoritățile recunosc, totuși, că banca condusă de Jamie Dimon a cooperat în anchetele derulate și a alocat resurse semnificative pentru a preveni repetarea unor astfel de practici. Ministerul a considerat în acest sens că nu este necesar să se impună un control al firmei de către un auditor independent.

JPMorgan Chase a fost avertizată anterior în documente oficiale să colaboreaze cu investigațiile din Statele Unite privind practicile sale de intermediere pe piețele metalelor și instrumentelor financiare, cum ar fi facturile T. JPMorgan Chase consideră că acordul nu ar trebui să perturbe serviciile oferite clienților săi.

Conduita celor acuzați este „inacceptabilă”, a precizat șeful diviziei de investiții bancare Daniel Pinto, precizând că nu mai fac parte din companie cei doi funcționari acuzați și care deja au pledat vinovați și procesele sunt în așteptare împotriva altor patru angajați ai băncii. Titlulrile JPMorgan Chase au scăzut cu 0,66% la mijlocul sesiunii pe bursa din New York, pe o piață în ușoară scădere.

 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-09-30



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE