2024-04-18 20:58

Agenția de rating Moodys: Uşoară RECESIUNE în zona euro

 |  19:58
Agenția de rating Moodys: Uşoară RECESIUNE în zona euro

Preţurile mari la energie, dobânzile crescute şi încetinirea creşterii mondiale vor conduce la o uşoară recesiune în zona euro, în timp ce sprijinul guvernamental şi costurile mai mari cu împrumuturile ar putea inversa progresele fiscale realizate post-pandemie, susţin economiştii agenţiei de rating Moody's Investors Service.

Potrivit Moody's Investors Service, Produsul Intern Brut al Germaniei, Italiei şi Slovaciei ar putea scădea în 2023 sub nivelul la care era înaintea pandemiei.

"Măsurile de sprijin la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene precum şi calmarea perturbărilor pe lanţurile globale de aprovizionare vor limita o parte din aceste efecte. Dar cu toate acestea, prognozăm că 60% din statele din zona euro vor fi în recesiune", susţine vicepreşedintele Moody's, Heiko Peters.

Germania a evitat la limită o contracţie a economiei în trimestrul patru al anului trecut, aşa cum se temeau oficialii de la Berlin, potrivit unei estimări preliminare publicate vineri. Perspectiva negativă lansată de Moody's sugerează că o astfel de performanţă surprinzător de rezistentă nu va dura.

De asemenea, dacă va apărea o stagflaţie, un fenomen economic în care rata inflaţiei este mare şi creşterea economică este mică sau nulă, acesta va avea consecinţe "severe" asupra credibilităţii unor state din sudul Europei, susţine Moody's, citată de Agerpres.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-01-16

In legatura cu acest articol...

Mesaje FALSE în numele ANAF. La ce trebuie să fim atenți

Avem cel mai mare număr de CONTRACTE de MUNCĂ din ultimul deceniu

ASFOR: 90% din lemnul României, exploatat și valorificat de SRL-uri

Sporul natural al României s-a menținut negativ în luna noiembrie

Cel mai cel mai mare producător de pâine din România, VÂNDUT mexicanilor




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE