2024-04-26 03:55

SCANDAL URIAȘ pe piața reciclării ambalajelor! Cum vor marii comercianți să blocheze introducerea sistemului de garanţie-returnare pentru sticle, PET-uri și doze de aluminiu

 |  08:00
SCANDAL URIAȘ pe piața reciclării ambalajelor! Cum vor marii comercianți să blocheze introducerea sistemului de garanţie-returnare pentru sticle, PET-uri și doze de aluminiu

Incredibil, dar adevărat! Ceea ce se aplică cu succes în toată Europa, este imposibil de implementat și în România! Marile rețele de magazine, super- si hypermarket-urile, se opun pe față introducerii sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile (sticle, PET-uri și doze de aluminiu), de la 1 ianuarie 2021.

Cu alte cuvinte, companii care au înregistrat profituri imense și înainte și în timpul pandemiei de COVID-19, fac acum presiuni pentru a forța autoritățile să renunțe la o măsură absolut necesară pentru apărarea mediului înconjurător și, în ultimă instanță, pentru protejarea sănătății românilor.

Motivul ar fi, potrivit acestora, faptul că introducerea sistemului ar presupune costuri mari și ei nu ar putea, chipurile, să suporte asemenea investiții. Într-un apel al marilor comercianți (vezi facsimil), adresat noului ministru al Mediului, Tanczos Barna, se exagerează fără jenă costurile și se invocă lipsa de timp pentru implementare, cu toate că, în textul proiectului de HG, nu se prevede nicăieri obligativitatea unor investiții mari.

Concret, reprezentanţii magazinelor - Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din Romania (ACDBR), Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) și Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) - solicită ministrului Mediului să retragă proiectul de Hotărâre de Guvern pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile (sticle, peturi, doze de aluminiu) și să amâne termenul de adoptare stabilit pentru 1 ianuarie 2021.

Acum, pe ultima sută de metri înainte de lansarea proiectului, ei cer studiu de impact şi ar vrea să aibă ultimul cuvânt în cadrul ONG-ului care ar urma să administreze sistemul de reciclare pe garanţie. Ei sunt nemulțumiți că trebuie să plătească costurile, în timp ce de administrarea sistemului de reciclare urmează să se ocupe un ONG stabilit de ministrul Mediului.

Manevra marilor comercianți, împotriva introducerii garanției de 50 de bani pentru returnare și reciclare (PET/doză/sticlă), a primit însă o replică dură din partea unui grup de ONG-uri preocupate de reciclare și de protejarea mediului, pe pagina de Facebook „România Ecologică”.

„România riscă să fie în continuare sufocată de deșeurile marilor companii poluatoare! La 01 ianuarie 2021 ar trebui să avem publicat în Monitorul Oficial HG-ul prin care România intră în rând cu cele mai performante state membre UE la reciclare. Dar, stai să vezi, că lăcomia marilor companii, majoritatea străine, încearcă să saboteze pe ultima sută de metri, ceea ce peste 90% dintre cetățeni își doresc să se pună în practică, de îndată”, se arată în luarea de poziție.

„Considerăm că tot ce vor să-i transmită ministrului Mediului prin această scrisoare este manipulator, fără fundament și clar ÎMPOTRIVA protecției mediului înconjurător. (...) Nicăieri în textul de lege NU SCRIE că li se impune magazinelor ca într-un an de zile - până la 1 aprilie 2022 - să investească zeci de milioane de euro sau zeci de mii de euro. De altfel, dacă citiți cu atenție scrisoarea manipulatoare a poluatorilor, veți observa că repetă obsesiv BANI, BANI, BANI. Pentru că întreaga lor existență este raportată DOAR la bani. Ce mediu?! Ce sănătate publică?! Ce viitor pentru generațiile următoare?!”, se argumentează în mesajul publicat pe pagina de Facebook „România Ecologică”.

Fostul ministru PNL al Mediului, Mircea Fechet, cel care a iniţiat HG, a respins și el fără drept de apel susținerile marilor retaileri.

„Sistemul garanție-returnare funcționează în peste 10 state europene și dă rezultate foarte bune. Dar comercianții care scriu astăzi aceste rânduri știu asta deja, majoritatea fiind prezenți și în acele state, unde implementează mecanismul. În niciuna dintre aceste țări nu a fost afectată activitatea comercianților. (...) Proiectul a primit aprecieri de la mai multe ONG-uri de profil. Mecanismul este unul transparent, bine pus la punct și de care țara noastră are mare nevoie. Mai mult de atât, 96% dintre români sunt în favoarea introducerii acestui mecanism în țara noastră, conform unui sondaj IRSOP, iar 81% consideră potrivită stabilirea valorii garanției la 50 de bani per ambalaj”, scrie fostul demnitar.

Mai mult, „începând cu 1 ianuarie 2021, România va plăti o taxă către UE pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și pe care nu o reciclează. Un motiv în plus pentru care sistemul garanție-returnare nu mai poate fi amânat. Realitatea este că fiecare zi în plus în care mecanismul nu este implementat înseamnă un mediu și mai poluat pentru noi și pentru copiii noștri”, arată Mircea Fechet, într-un mesaj pe Facebook.

Actualul ministru al Mediului, Tanczos Barna, nu ar trebui nici el să se lase impresionat de demersul ipocrit al marilor comercianți, iar până la 1 ianuarie 2021 ar trebui obligatoriu adoptată hotărârea de Guvern care demarează pregătirile în vederea reciclării sticlelor, PET-urilor şi dozelor de aluminiu, în baza unei garanţii de 50 de bani.

Așa ar fi corect și responsabil față de cetățenii acestei țări, și pentru mediul înconjurător pe care vrem să îl lăsăm în stare cât mai bună generațiilor viitoare!


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-12-30

Documente:



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE