2024-05-03 01:40

Procuroarea care s-a războit cu Laura Kovesi, detașată la Parchetul General

 |  19:31
Procuroarea care s-a războit cu Laura Kovesi, detașată la Parchetul General

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marţi, ca procuroarea Mihaiela Iorga Moraru, cea care a activat la Secţia specială, să fie detașată pentru şase luni la Parchetul General. Aceasta a devenit cunoscută pe vremea când activa în cadrul DNA şi a avut un conflict cu şefa ei de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi.

Pentru ca Mihaiela Iorga Moraru să ajungă instant la Parchetul General, CSM a luat două decizii în aceeaşi zi. În prima fază, s-a decis ca aceasta să se reîntoarcă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, unitate de parchet de unde aceasta provine, pentru ca în aceeaşi zi să fie adoptată o altă hotărâre, privind delegarea pe o perioadă de 6 luni la Parchetul General.

Istoria conflictului

În iulie 2017, Kovesi a semnat un ordin de revocare a Mihaielei Iorga Moraru din funcţia de procuror DNA, după care aceasta din urmă şi-a dat şefa în judecată, cerând despăgubiri de 10.000 de euro, susţinând că asupra ei au fost făcute presiuni de ordin moral şi emoţional. Procesul s-a încheiat cu anularea ordinului de revocare, fără plata unor despăgubiri, scrie Agerpres. Conflictul dintre cele două a continuat, Mihaiela Moraru Iorga acuzând-o pe Kovesi că a chemat-o în birou şi a fost întrebată dacă ar putea urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier.

Apoi, pe 8 februarie 2018, DNA a trimis-o în judecată pe Mihaiela Moraru Iorga pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, fiind acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de DIICOT într-un dosar care îl viza pe omul de afaceri Florian Walter. Peste câteva luni, Instanţa supremă anula rechizitoriul DNA.

Pe 28 februarie, Senatul a adoptat un proiect de lege privind desfiinţarea Secţiei speciale, competenţele fiind preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-03-22



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE