2024-07-21 18:48

Fostul șef al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, acuzat de ANI de conflict de interese administrativ

 |  10:16
 Fostul șef al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, acuzat de ANI de conflict de interese administrativ

Viorel Toma, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) de conflict de interese administrativ şi a fost sesizat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie deoarece a făcut demersuri pentru a fi auditor în instituţia pe care o conducea după ce nu ar mai fost fost preşedintele AMPM. De asemenea, inspectorii de integritate au sesizat Parchetul şi în cazul directorului Teatrului de Operă din Galaţi şi al arhitectului-şef al municipiului Tulcea.

ANI a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că Viorel Toma, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, s-a aflat în conflict de interese administrativ deoarece a semnat mai multe documente aferente procesului de vacantare a postului de auditor la Serviciul Audit Public Intern din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, post pe care a fost transferat în aceeaşi zi.

“Totodată, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire de către Toma Viorel a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât a semnat o serie de documente ce au creat un folos material pentru acesta, prin faptul că a efectuat demersurile necesare în vederea ocupării funcţiei de auditor în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului după data încetării funcţiei de demnitate publică, precum şi beneficierii de drepturile salariale aferente acestei funcţii”, a mai anunţat Agenţia Naţională de Integritate. 

De asemenea, ANI a precizat că fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Petru Şuşca, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 28 noiembrie 2018 – 28 iunie 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcţia de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca şi funcţia de preşedinte al unei asociaţii. 

Agenţia Naţională de Integritate a mai transmis că şeful Ambulatorului integrat de stomatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, Mariana Păcurar, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 1 august 2019, întrucât exercită simultan cu funcţia de şef secţie al Ambulatorului integrat stomatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş şi pe cea de administrator al unei societăţi comerciale. 

“Totodată, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş cu privire la existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire de către Păcurar Mariana, a infracţiunii de fals în declaraţii prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucât nu a menţionat în declaraţiile de avere şi de interese depuse în perioada exercitării funcţiei publice, veniturile obţinute de la mai multe entităţi juridice şi respectiv, funcţia de administrator la societatea comercială”, a menţionat sursa citată. 

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost sesizat de ANI şi în cazul managerului Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” Galaţi, Teodor Niţă, cu privire la existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, întrucât, în calitate de manager al teatrului a semnat, avizat şi aprobat o serie de documente ce au avut ca efect angajarea soţiei acestuia în cadrul aceleiaşi instituţii, acesta obţinând venituri în perioada martie 2018 – iulie 2019 în valoare de 62.110 Lei. 

De asemenea, arhitectul şef în cadrul Primăriei municipiului Tulcea, Filip Raicu, este acuzat de ANI că a semnat şi aprobat o serie de documente între Primăria Tulcea şi societatea comercială în cadrul căreia soţia persoanei evaluate deţine calitatea de asociat, avize care au produs un folos material pentru aceasta.

“Totodată, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Filip Raicu a infracţiunii de conflict de interese prevăzută de art. 301 din Codul Penal (text în vigoare până la data de 28.07.2017) şi respectiv, a infracţiunii de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal (text în vigoare începând cu data de 28.07.2017), întrucât în perioada exercitării atribuţiilor de serviciu (2016 – 2022), a aprobat o serie de documente pentru mai multe persoane fizice şi juridice care au încheiat contracte de servicii cu societatea comercială la care soţia persoanei evaluate deţine calitatea de asociat”, a mai precizat Agenţia Naţională de Integritate. 

De asemenea, mai sunt acuzaţi de ANI, Mari Vasile, funcţionar public în cadrul Primăriei Dragoş Vodă din Călăraşi, pentru conflict de interese, Dan Filimon, fost Şef birou Impozite şi Taxe Locale în cadrul Primăriei oraşului Panciu, judeţul Vrancea şi Constantin Dudu Chiribău, agent de poliţie în cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău, ambii pentru incompatibilitate.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-10-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE