2024-04-26 23:54

Cum a cheltuit INUTIL statul român 30 milioane de dolari cu afacerea MĂȘTILOR aduse din Vietnam

 |  16:28
Cum a cheltuit INUTIL statul român 30 milioane de dolari cu afacerea MĂȘTILOR aduse din Vietnam

Producătorul de armament al statului, Romarm, a închiriat, anul trecut, avioane private ca să aducă măști din Vietnam, în timp ce aeronavele militare românești transportau ieftin măști pentru companii private, scrie Rise Project.

Primele avioane închiriate au fost însă tot militare, dar ale Armatei Ucrainene. Aduse în țară acum un an, măștile stau nefolosite într-un depozit de lângă București. Transportul lor ne-a costat 5,3 milioane dolari. 

În primăvara anului trecut, au fost cumpărate 95,9 milioane de măști, în urma unui contract semnat cu o companie a statului vietnamez, Orange Pharmaceutical Company LTD. De aici au început problemele. Statul român a reușit să vândă doar 5 milioane de măști dintre acestea, iar restul au rămas nefolosite deoarece între timp s-au ieftinit atât de mult încât le-ar fi vândut sub prețul de achiziție.

Costurile au fost suportate de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE).

Cei care au decis afacerea propun acum o soluție de avarie: Ministerul Energiei să renunțe la banii din profitul SAPE, printr-o compensare netransparentă, și să primească măști ca dividende, mai arată Rise Project.

Decontul? Peste 30 de milioane de dolari.

Schema afacerii și corespondența între Hanoi și București arată cum am irosit, în plină criză sanitară, bani cât pentru un nou spital.

Nimeni n-a luat nicio măsură nici după ce Hotnews a publicat, pe 22 ianuarie 2021, informația că măștile zac nefolosite într-un antrepozit vamal, după jumătate de an de la achiziție, mai arată Rise Project.

În schimb, acum câteva zile, pe 18 mai 2021, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a criticat faptul că alte 11 milioane de măști cumpărate tot acum un an, când era premier, stau în continuare nefolosite, deși fuseseră cumpărate de Ministerul Sănătății pentru persoanele defavorizate.

Ludovic Orban nu a menționat însă nimic despre cantitatea de peste opt ori mai mare din depozitul de la Otopeni, cu toate că și aceste măști au fost achiziționate tot în timpul mandatului său de premier.

Cum s-a ajuns aici?

Lentoarea achiziției a făcut ca între momentul în care o companie controlată anul trecut de Ministerul Economiei a decis să cumpere măștile și cel în care ele au sosit în țară să treacă o lună și jumătate. Prețul scăzuse între timp, iar compania statului a rămas cu ele în brațe, pentru că nu-și mai acoperea costurile de achiziție, operare și transport. În schimb, au câștigat companiile din lanțul de furnizare.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-05-27



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE