2024-04-30 06:43

VIDEO Primul live de pe planeta Marte, transmis de Agenția Spațială Europeană

 |  20:01
VIDEO Primul live de pe planeta Marte, transmis de Agenția Spațială Europeană

Agenția Spațială Europeană a efectuat prima transmisie LIVE de pe planeta Marte, difuzând imagini într-un flux care va dura o oră. Acesta s-a recepționat pe canalul ESA de pe YouTube, oferind spectatorilor de pe pământ un spectacol unic.

Spectacolul planetar a intrat vineri, 2 iunie 2023 într-o nouă etapă a explorării cosmosului: transmisia LIVE de pe Marte realizată de Agenția Spațială Europeană (ESA). Fluxul de imagini de pe planeta roșie, de la o distanță de 3 milioane de kilometri a început la ora 19.00 (ora României), scrie ziare.com

Pentru a sărbători a 20-a aniversare a Mars Express de la ESA, omenirea a avut ocazia să fie martoră a unui eveniment planetar special: prima transmisie în direct de pe Marte din toate timpurile, potrivit IFL Science.

Agenția Spațială Europeană a efectuat prima transmisie LIVE de pe planeta Marte, difuzând imagini într-un flux care va dura o oră. Acesta se va recepționa pe canalul ESA de pe YouTube, oferind spectatorilor de pe pământ un spectacol unic.

Proiectul MARS EXPRESS al ESA este destinat unei mai profunde înțelegeri a celui mai apropiat vecin planetar al nostru. Imaginile vor fi transmise direct pe Pământ de la Camera de monitorizare vizuală (VMC) de la bordul orbiterului, arătând Marte de departe în toată splendoarea sa.

Deoarece această misiune rulează de aproape două decenii, echipamentele învechite au cunoscut zile mai bune.

„Aceasta este o cameră veche, planificată inițial în scopuri de inginerie, la o distanță de aproape trei milioane de kilometri [1.864.114 mile] de Pământ – aceasta nu a fost încercată înainte și, pentru a fi sincer, nu suntem 100% siguri că va funcționa”, a declarat James Godfrey, manager de operațiuni spațiale la centrul de control al misiunii ESA din Darmstadt.

„Dar sunt destul de optimist. În mod normal, vedem imagini de pe Marte și știm că au fost făcute cu câteva zile înainte. Sunt încântat să văd Marte așa cum este acum – cât de aproape de un „acum” marțian, cât putem să ajungem!”

Este numit „în direct”, dar va exista o ușoară întârziere din cauza timpului necesar pentru ca lumina să parcurgă distanța mare dintre Pământ și Marte. Distanța depinde de orbitele celor două planete, dar media este de aproximativ 225 de milioane de kilometri.

Timpul dintre imaginile luate de pe orbită în jurul lui Marte și apariția pe ecran va fi de aproximativ 18 minute: aproximativ 17 minute pentru ca lumina să călătorească de pe Marte pe Pământ și încă un minut pentru a trece prin firele și serverele de pe sol.

Imaginile  transmise de pe Marte se vor succede la aproximativ 50 de secunde, anunță experții de la ESA. Mars Express a trecut prin multe momente memorabile în cei 20 de ani de existență, făcând descoperiri cheie de pe planeta Marte.

În cele două decenii de funcționare, sonda a detectat dovezi ale unor acvifere subterane gigantice, a pierdut și și-a regăsit prietenul de pe suprafața roșie numit Beagle 2, a împărtățit imagini glorioase, precum panorama polului sudic de pe Marte.

În mod cu totul uimitor, Mars Express a făcut aceste lucruri minunate, explorând planeta roșie, în timp ce rulează o versiune modificată a sistemului de operare Windows 98. ESA va trimite actualizări în timp real în timpul transmisiei Live de pe Marte pe contul său oficial de Twitter.

Prezentarea sa de ansamblu asupra Mars Express spune că sonda a început să se rotească pe traiectoria planetei roșii, începând cu 25 decembrie 2003, un adevărat miracol de Crăciun.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-06-02

GALERIE MEDIA




Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE