2024-04-27 02:55

ECLIPSĂ totală de soare pe 20 aprilie. Cum poate fi urmărită

 |  23:08
ECLIPSĂ totală de soare pe 20 aprilie. Cum poate fi urmărită

Eclipsa totală de soare care va avea loc pe 20 aprilie 2023 este a doua din acest an, și cea mai spectaculoasă, pentru că are anumite particularități.

Pe 20 aprilie, la ora 10:36 am ora Australiei de vest (AWDT) (04:36 ora României), umbra va atinge nord-estul Indoneziei. Cu toate acestea, distanța de 375.914 kilometri la care se află Luna de Pământ la acel moment este de așa natură încât vârful umbrei doar va trece peste suprafața Pământului.

În primul minut, aproximativ, o „umbră negativă" (numită antumbra) va atinge Pământul, iar eclipsa va începe să fie inelară (în formă de inel). Cel mai bine se va vedea din sudul Oceanului Indian, la aproximativ 434 km vest-nord-vest de Teritoriile australe și antarctice franceze, unde Luna nu va acoperi complet Soarele, iar un inel de foc foarte fin - și care se va îngusta rapid - va apărea în jurul conturului Lunii.

Apoi, la ora 11:38 am, ora Australiei de vest (5:38 a.m. ora României), vârful umbrei va atinge suprafața Pământului. În acel moment de încrucișare ale celor două corpuri cerești, cea mai bună poziție de observație va fi de pe o navă din sudul Oceanului Indian, de unde se poate vede Luna acoperind exact Soarele pentru o clipă. Din acel moment, eclipsa va deveni totală pe măsură ce umbra va trece peste planeta noastră.

Eclipsa totală de soare va fi vizibilă prima dată în North West Cape, o peninsulă din Australia de Vest. Din parcul național Cape Range, soarele va fi eclipsat total timp de 63 de secunde.

Cel mai mare centru urban din Australia de Vest unde se va putea observa în condiții foarte bune este Exmouth, un oraș de la vârful North West Cape (2.800 de locuitori). De aici, 57 de secunde de eclipsă totală vor fi vizibile. Mai departe de-a lungul traseului totalității, linia centrală a eclipsei va trece direct peste Insula Barrow, a doua ca mărime de pe coasta Australiei de Vest, potrivit space.com.

Pe Insula Barrow, eclipsa totală de soare va dura 65,5 secunde.

Sub nicio formă eclipsele de soare nu trebuie urmărite pe cer cu ochiul liber, pentru că se pot produce afecțiuni oculare ireversibile care pot duce până la orbire.

Se folosesc ochelari speciali sau alte dispozitive certificate. Însă, urmărirea eclipsei la TV sau pe smartphone este sigură.

Mai rar este patrulea tip de eclipsă solară, cunoscută sub numele de eclipsă solară inelară-totală sau eclipsă hibridă, cea mai rară varietate dintre toate. Dintre toate tipurile de eclipse solare, cele hibride reprezintă doar 4,8%. În secolul XXI, au loc doar șapte astfel de eclipse. O eclipsă hibridă va avea loc joi, 20 aprilie 2023.

Eclipsa hibridă poate fi urmărită în stream video, în maximă siguranță, AICI începând cu ora 04.36, (ora României).


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-04-19



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE