2024-04-26 11:08

Începe pelerinajul de Iași. Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă în curtea Catedralei Mitropolitane

 |  11:18
Începe pelerinajul de Iași. Racla cu moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă în curtea Catedralei Mitropolitane

Iaşiul a devenit centrul religios al României. Racla în care se află moaștele Sfintei Parascheva a fost scoasă, sâmbătă dimineață, în curtea Catedralei Mitropolitane Iași. Racla a fost așezată pe baldachinul cu flori pe sub care vor trece sute de mii de pelerini.

Aproximativ 300.000 de credincioşi din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi să ajungă, în perioada 8-16 octombrie, în pelerinaj la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, pentru a se închina la racla cu moaştele Sf. Cuvioase Parascheva, care sâmbătă dimineaţă au fost aşezate într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropolitană, scrie Agerpres.

În această perioadă, forţele Ministerului Afacerilor Interne, coordonate de Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău, vor asigura condiţiile de siguranţă pentru ca peste 300.000 de pelerini să se bucure de slujbele religioase şi alte activităţi desfăşurate în spaţiul public prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Având în vedere interesul manifestat de credincioşi pentru această mare sărbătoare creştină şi experienţa anilor trecuţi, perioada de afluenţă maximă a pelerinilor va fi 13-14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane, ceea ce va genera un şir de oameni de peste trei kilometri lungime şi un timp de aşteptare cuprins între 16 şi 20 de ore”, a declarat plutonier adjutant Ioan Sorin Merluşcă, purtător de cuvânt la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

De asemenea, în data de 14 octombrie, când se prăznuieşte hramul Sf. Cuvioase Parascheva, pe timpul celor două evenimente simultane, pelerinajul la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi Slujba Liturghie Arhierească, oficiată pe scena din faţa Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, se estimează că vor fi prezente în zona centrală a municipiului Iaşi peste 90.000 de persoane.

Pentru a evita aglomerarea de persoane şi producerea de busculade, ca în fiecare an, s-a realizat un culoar unic de acces destinat pelerinilor, pe traseul Catedrala Mitropolitană - str. Arhitect G.M. Cantacuzino - str. Iordache Lozonschi - str. Cloşca- str. Petru Movilă - str. Uzinei - str. Morilor - str. Alexandru Ipsilanti Vodă - str. Sfântul Andrei - str. Iancu Bacalu - bd. Regele Ferdinand I al României (fost Splaiul Bahlui Mal Stâng).

Pentru a evita producerea de evenimente nedorite, reprezentanţii Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău recomandă să se manifeste răbdare şi înţelegere faţă de regulile de acces în zonele destinate pelerinilor şi să fie respectate indicaţiile forţelor de ordine. De asemenea, se recomandă acordarea unei atenţii deosebite copiilor şi persoanelor vârstnice care vin în pelerinaj, precum şi bunurilor personale.

Totodată, persoanelor cu probleme grave de sănătate care doresc să se roage la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi care au nevoie constantă de îngrijire medicală le este recomandat să se informeze înainte de începerea pelerinajului cu privire la gradul de solicitare al echipajelor medicale de urgenţă şi a Unităţilor de Primiri Urgenţe din Iaşi.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-10-08



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE