2024-05-18 04:35

Te simți obosit tot timpul sau ai dureri abdominale? Top 6 simptome banale și ce boli grave gastroenterologice pot indica acestea

 |  14:02
Te simți obosit tot timpul sau ai dureri abdominale? Top 6 simptome banale și ce boli grave gastroenterologice pot indica acestea

Oboseala sau disconfortul resimțit în partea dreaptă a abdomenului sunt simptome pe care cu toții le-am avut la un moment dat în viață. Deși par banale, uneori pot indica afecțiuni mult mai grave.

Pentru a ști când e cazul să vă îngrijorați, Dr. Elena Ciupercă a făcut un top al simptomelor care ridică semnale de alarmă și ce anume trebuie să urmăriți pentru a nu rata o boală gravă gastroenterologică. 

1.  Oboseala

Fiind unul dintre cele mai comune simptome pe care corpul uman le resimte, oboseala nu este, de cele mai multe ori, luată în calcul ca indiciu pentru o afecțiune mai gravă. Cu toate acestea, lipsa de energie și motivație care caracterizează starea de oboseală poate indica afecțiuni gastroenterologice extrem de grave.  Spre exemplu, oboseala accentuată este unul dintre primele simptome care apar în cazul unor afecțiuni precum bolile hepatice cronice sau anemia.

Bolile hepatice cronice adesea evolueaza ani de zile fără semne sau simptome care să atragă atenția. Cele mai frecvente cauze sunt infecțiile virale cronice cu virusul hepatic B sau C, consumul de alcool și încărcarea cu grăsime a ficatului denumită steatoza hepatică. Sunt și alte cauze mai rare, metabolice, medicamentoase sau autoimune. Persoanele afectate pot resimți oboseală sau un disconfort vag în partea dreaptă a abdomenului și uneori probele hepatice efectuate în cadrul analizelor de rutină pot fi modificate. Din păcate, atunci când apar semne sau simptome specifice, aceste boli au ajuns deja într-un stadiu avansat, de ciroză hepatică; aceasta se poate complica cu hemoragie digestivă, cu mărire de volum a abdomenului prin acumularea de lichid sau prin simptome neurologice sau psihiatrice.

Anemia poate avea multiple cauze și dacă se instalează progresiv o toleram bine mult timp. Poate semnifica pierdere de sange în prezența unui cancer digestiv, de aceea de multe ori prezența anemiei indică evaluare endoscopică digestivă, în special după vârsta de 40-45 de ani sau la bărbați.

2.  Disconfort resimțit în partea dreaptă a abdomenului

Constipația sau indigestia pot fi de vină pentru disconfortul resimțit în partea dreaptă a abdomenului. Însă, acest tip de durere poate ascunde și afecțiuni mult mai grave, precum cele urinare, ginecologice sau chiar boli sistemice. În cazul bolilor gastroenterologice, disconfortul resimțit în partea dreaptă a abdomenului poate fi un simptom pentru afectiunile colecistului (prezenta calculilor sau a tumorilor la acest nivel, inflamația colecistului); de asemenea poate fi prezent în sindromul de intestin iritabil și în tumori ale colonului drept sau ale ficatului.

3.  Prurit

Pruritul, cunoscut popular sub denumirea de mâncărime de piele, poate fi semnul unor alergii, probleme dermatologice, hepatice, tiroidiene sau oncologice. Acest simptom este, de cele mai multe ori, asociat cu anumite afecțiuni ale pielii. Cu toate acestea, pruritul este unul dintre simptomele care poate indica existența mai multor afectiuni ale ficatului și căilor biliare, cum sunt colangita biliară primitivă și colangita sclerozantă primitivă.

Colangita biliară primitivă este o boală autoimună care afectează căile biliare și poate duce la boală hepatică avansată (ciroză hepatică cu complicațiile ei). Apare de obicei la femeile de vârstă medie și se tratează prin administrare de acid ursodeoxicolic, iar în formele avansate poate necesita transplant hepatic.

Colangita sclerozantă primitivă este tot o boală autoimună care afectează căile biliare, dar care apare mai frecvent la bărbații de vârstă medie și se asociază adesea cu bolile inflamatorii intestinale. Tratamentul medicamentos disponibil are eficiență redusă, în formele avansate necesită tratament endoscopic la nivelul căilor biliare sau transplant hepatic. Se poate complica cu calculi biliari, cancer de căi biliare și cancer de colon.

4.  Vărsături

Fie că sunt provocate de acțiunea bacteriilor sau a virusurilor, a medicamentelor sau tumorilor, vărsăturile se definesc prin expulzarea forțată a conținutului stomacal, prin orificiul bucal și chiar prin orificiile nazale.

Atunci când sunt însoțite de dureri intense ale abdomenului superior, vărsăturile pot indica și prezența unei boli grave gastroenterologice, precum pancreatita acută.

Această afecțiune, reprezentând inflamatia acuta a pancreasului, se dezvoltă rapid și poate chiar să pună în pericol viața pacientului. Aproximativ 8 din 10 cazuri de pancreatită au la bază alcoolismul cronic sau litiaza biliară (pietrele la vezica biliară), însă boala mai poate fi cauzată și de administrarea unor medicamente cu potențial toxic, de anumite traumatisme abdominale sau de factori ereditari.

5.  Disfagie

În termeni medicali, senzația de înghițire dificilă este cunoscută sub denumirea de disfagie. Acest simptom poate apărea ca urmare a unor leziuni structurale esofagiene, a unor anomalii congenitale sau a altor afectiuni digestive sau ale organelor invecinate (faringe, tiroida, mediastin). Una dintre bolile care se pot ascunde în spatele senzației de înghițire dificilă este achalazia, o tulburare funcțională a esofagului, din cauza căreia alimentele nu pot trece în stomac.

Această afecțiune apare, cu precădere, în rândul persoanelor între 30 și 50 de ani. Din cauză că alimentele nu pot ajunge în stomac, acestea rămân blocate în esofag și pot genera regurgitații și arsuri în piept. Tocmai din acest motiv, o mare parte dintre pacienți pot considera, la început, că suferă de reflux gastroesofagian.

Achalazia este totuși, o boală rară, care afectează anual doar 1-2 persoane din 100.000 de locuitori.

O altă afecțiune gravă care se poate ascunde în spatele senzației de înghițire dificilă este cancerul de esofag, care apare mai frecvent la varste avansate.

6.     Rectoragia

Rectoragia înseamnă eliminarea de sânge roșu la scaun. Este un simptom care generează adesea panică, însă la persoanele tinere poate fi legat în special de patologia ano-rectală de tipul bolii hemoroidale (caz în care sângerarea este relativ abundentă și în episoade) sau de tipul fisurilor anale (de regulă sângerare mai redusă, cu durere locală importantă).

Sângerarea rectală poate să apară însă și în bolile inflamatorii intestinale care afectează ultima porțiune a intestinului gros sau în cancerul cu această localizare. De aceea când persistă este imperios necesară o evaluare medicala de specialitate.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-01-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE