2024-07-27 13:53

Riscurile la care se supun adolescenții care NU dorm destul

 |  23:09
Riscurile la care se supun adolescenții care NU dorm destul

Cercetătorii au descoperit că adolescenții care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte, în mod regulat, au un risc mult mai mare de a dezvolta scleroză multiplă atunci când vor fi adulți. Oamenii de știință adaugă faptul că și adolescenții care au un somn de calitate proastă pot dezvolta această boală.

Studiul publicat recent arată că există o legătură directă între somn și riscul de a dezvolta scleroza multiplă. Riscul a fost cu 40% mai mare pentru cei care au declarat că dorm mai puțin de 7 ore la vârsta de 15-19 ani în comparație cu cei care dorm între 7 și 9 ore.

Participanții la studiu care au declarat că nu dorm bine au dezvoltat un risc de 50% mai mare de a dezvolta scleroza multiplă.

”Somnul insuficient și de proastă calitate în perioada adolescenței, crește riscul de a fi un factor în dezvoltarea sclerozei multiple. Somnul de recuperare suficient de care avem nevoie pentru funcționarea sistemului imunitar poate fi un factor de prevenție împotriva sclerozei multiple” conform cercetătorilor suedezi conduși de Dr. Torbjörn Åkerstedt de la Stockholm University.

Oamenii de știință au explicat că subiecții au fost testați și pentru alți factori de risc pentru această boală, precum fumatul, obezitatea, virozele, expunerea la soare și carența de vitamina D.

“Ca și în cazul altor boli autoimune, nu știm ce declanșează scleroza multiplă, dar studiul subliniază că toată atitudinea față de sănătate și stil de viață sunt importante pentru a evita boala” a explicat Dr. J. William Lindsey, directorul Division of Multiple Sclerosis and Neuroimmunology at UTHealth Houston’s McGovern Medical School.

 

Sursa: Healthline.com


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-01-24



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE