2024-04-16 13:18

Premierul Ciucă, apel către clasa politică: ”Nu poţi să construieşti destinul unei ţări prin DEZBINARE”

 |  19:49
Premierul Ciucă, apel către clasa politică: ”Nu poţi să construieşti destinul unei ţări prin DEZBINARE”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, la Focşani, în cadrul ceremoniilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, că nu poţi să construieşti nimic prin ură şi critică nejustificată, nu poţi să construieşti destinul unei ţări prin dezbinare, iar în marile momente istorice, trebuie să prevaleze unitatea de voinţă.

Potrivit premierul, ”unirea celor două principate şi desfiinţarea hotarului de la Focşani au creat premisele statului naţional unitar român, care avea să se finalizeze ulterior, prin marea unire de la 1 decembrie 1918. 

”De aici, din Focşani, a pornit susţinerea pentru mişcarea unionistă, încă din martie 1857. Tot la Focşani a fost ales, în decembrie 1858, în Adunarea Electivă a Moldovei, Mihail Kogălniceanu”, a mai spus premierul în discurs. 

”Unirea nu a fost un act întâmplător, o favoare a destinului, aceste fapte ale înaintaşilor trebuie reamintite şi învăţate de către toţi românii. Sunt pilde ale abordării politice ale înaintaşilor şi pietre de hotar ale întăririi şi modernizării României. Dacă vrem să reuşim ca naţiune, trebuie să învăţăm de la părinţii fondatori ai naţiunii române cum să ne comportăm ca un singur popor, unit în jurul unor valori şi a unor obiective comune. Tot ce a făurit bun România modernă a făurit atunci când poporul şi elitele politice, economice şi culturale au acţionat împreună pentru îndeplinirea unui obiectiv major naţional”, a spus premierul. 

Nicolae Ciucă a arătat că, ”fără un obiectiv naţional comun, mai important decât noi înşine, naţiunea română nu poate progresa şi nu îşi poate atinge potenţialul pe care îl merită”. 

”România trece acum printr-un moment istoric unic, este un moment în care avem şansa să definitivăm marele proiect al României moderne, de a construi şi consolida o naţiune română europeană, în cadrul unei democraţii occidentale. Putem să facem acest lucru doar dacă statul român este eficient şi respectat iar eficienţa şi respectul se câştigă atunci când toate instituţiile statului garantează şi promovează la cel mai înalt nivel libertatea individului, demnitarea umană şi bunăstarea economică şi socială”, a subliniat premierul Ciucă. 

Şeful Executivului a mai spus că ”modul în care vom trece de contextul istoric actual ne va determina viitorul pentru mult timp înainte. După crize economice multiple, după anii de pandemie şi în plin război declanşat de Rusia împotriva lumii libere, ne aflăm într-un moment de răscruce. Întreaga lume se reaşează în funcţie de valori şi de interese. În astfel de context, avem nevoie de viziune, de curaj şi mai ales de determinare pentru a ne îndeplini obiectivele naţionale”. 

Potrivit lui Ciucă, pentru a reuşi în acest demers nu au nevoie doar de dorinţa de a face ci şi de puterea de a făptui.

”Iar puterea de a făptui destinul nostru occidental are ca fundament echilibrul, raţiunea şi pacea socială. Nu poţi să construieşti nimic prin ură şi critică nejustificată, nu poţi să construieşti destinul unei ţări prin dezbinare. În marile momente istorice, trebuie să prevaleze unitatea de voinţă, nu dorinţa de dezbinare. Niciodată în sitoria modernă a României nu am avut o susţinere politică şi economică mai puternică din partea partenerilor noştri occidentali”, a afirmat el. 

Premierul a mai spus ăc marile proiecte pe care le-au demarat, eliminarea MCV, aderarea la Spaţiul Schengen şi la OECD precum şi marile proiecte cu finanţare prin PNRR şi prin bugetul naţional exprimă această dorinţă de a se ridica la nivelul contextului istoric prin care trecem. 

”Bunăstarea şi siguranţa naţiunii române europene precum şi protejarea valorilor democraţiei occidentale în România reprezintă proiectul nostru de ţară. Acesta este singurul mare obiectiv pentru care trebuie să lucrăm în mod constant şi neobosit. Avem o obligaţie morală atât faţă de r5omâni cât şi faţă de oamenii mari de stat care au făcurit la timpul lor naţiunea română şi statul român”, a mai declarat premierul în discurs. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-01-24



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE