2024-04-26 21:51

ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina, dar nu GENOCID

 |  23:14
ONU: Rusia a comis crime de război în Ucraina, dar nu GENOCID

Rusia a comis crime de război de amploare în Ucraina, omoruri intenţionate şi tortură, în unele cazuri obligând copiii să asiste la violarea celor dragi, pe alţii obligându-i să stea alături de cadavre. Unele abuzuri pot fi catalogate drept crime împotriva umanităţii, însă anchetatorii ONU nu au observat un genocid în Ucraina după invazia rusă în această ţară, au declarat joi experţii Naţiunilor Unite, care recomandă totuşi continuarea studiilor pe această temă, relatează AFP şi Reuters.

"Nu am constatat că a existat un genocid în Ucraina", a declarat Erik Mose, unul dintre cei trei comisari însărcinaţi cu ancheta, subliniind totuşi că "anumite aspecte pot ridica întrebări cu privire la această crimă".

Relocarea copiilor ucraineni în zonele aflate sub controlul Moscovei şi în Rusia constituie o "crimă de război", a declarat comisia de anchetatori a ONU. Aceştia acuză, de asemenea, Moscova de comiterea unor posibile "crime împotriva umanităţii" în Ucraina, prin atacarea infrastructurii energetice ucrainene şi utilizarea torturii.

"Situaţiile pe care le-a examinat cu privire la transferul şi deportarea copiilor, în interiorul Ucrainei şi, respectiv, în Federaţia Rusă, încalcă dreptul umanitar internaţional şi constituie o crimă de război", au scris anchetatorii în primul lor raport de când Rusia şi-a lansat ofensiva în Ucraina, la 24 februarie 2022.

Anchetatorii acuză, de asemenea, Moscova de posibile "crime împotriva umanităţii".

"Comisia a constatat că valurile de atacuri ale forţelor armate ruse asupra infrastructurii energetice ucrainene începând cu 10 octombrie 2022 şi utilizarea torturii de către autorităţile ruse ar putea constitui crime împotriva umanităţii", se arată în raport, care recomandă continuarea investigaţiilor.

Comisia a încercat, de asemenea, să verifice dacă bombardarea şi asediul oraşului Mariupol, în sud-estul Ucrainei, ar putea constitui o crimă împotriva umanităţii. Cu toate acestea, a conchis că nu are suficiente dovezi pentru a ajunge la o astfel de concluzie, deoarece nu a avut acces în regiunea Doneţk, unde oraşul-port a fost asediat timp de luni de zile de armata rusă înainte de a cădea, în mai 2022. Însă Comisia recomandă continuarea investigaţiilor.

Acest grup de anchetatori a fost creat anul trecut de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, ale cărui 47 de state membre vor trebui să decidă la începutul lunii aprilie dacă le reînnoiesc sau nu mandatul. Este pentru prima dată când anchetatorii au publicat un raport scris, dar în septembrie, într-o conferinţă de presă, ei au acuzat Moscova de comiterea unui "număr considerabil" de crime de război, în patru regiuni ucrainene, în primele săptămâni după invazia rusă. Cu toate acestea, ei au spus că este prea devreme pentru a vorbi despre crime împotriva umanităţii, contrar afirmaţiilor ONG-urilor şi ale Ucrainei la acea vreme.

Surse: News.ro


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-16



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE