2024-05-28 07:37

România, în TOP 12 producători mondiali de vin

 |  10:44
România, în TOP 12 producători mondiali de vin

Anul 2021 a fost probabil unul dintre cei mai buni pentru podgoriile românești. Vremea bună, dar și scăderea producției din alte state a făcut ca România să urce pe locul șase în topul producătorilor europeni de vin și până pe locul 12 în topul celor mondiali, a anunțat Organizația Internațională a Viei și Vinului.

România a produs 5,3 milioane de hectolitri de vin (sau 530 de milioane de litri), cam cât Ungaria și Austria la un loc. A fost una dintre puținele țări care au înregistrat o creștere a producției în 2021 față de anul trecut, mai precis cu 37%.

Mai mult, este și cea mai bună recoltă din ultimii cinci ani.

În ceea ce privește liderii europeni și mondiali, cu o producție estimată la 44,5 milioane de hectolitri (o scădere de 9%) Italia a fost în 2021 cel mai mare producător din UE. Statul peninsular este urmat de Spania (39 de milioane de hectolitri, în scădere cu 15%) și Franța (33,3 milioane de hectolitri, o scădere de 27%).

Producția acestor trei state membre reprezintă aproape 80% din producția Uniunii și este estimată la 117 milioane de hectolitri în 2021, în scădere cu 23 de milioane de hectolitri (-17%). În 2020 înregistrau o producție cumulată de 140 de milioane de hectolitri.

România stă și mai bine la suprafața cultivată de viță-de-vie. În 2018, România avea 182.600 hectare de viță-de-vie, devenind, astfel, a 11-a țară din lume și a 5-a țară din UE. Pe această suprafață erau cultivate 168 de soiuri nobile de struguri în România – internaționale și indigene.

În ciuda unei producții bune, reprezentanții Oficiul Național al Viei și Produselor Vitinicole nu se așteaptă ca exporturile să depășească 7% din producția anuală, citează Europa Liberă.

Asta după ce din producția de anul trecut s-a exportat 30 milioane de litru de vin, adică 6% din producție. Și atunci a fost un record, conform datelor oferite de Oficiul Național al Viei și Produselor Vitinicole (instituție aflată în subordinea Ministerului Agriculturii). Până în 2018, România nu sărise mai mult de 3-4% din producție pentru export.

Deși România exportă puțin vin, îl vinde și ieftin. Valoarea vinului de export este de 1,5-2 euro pe litru, potrivit datelor producătorilor.

Destinația preferată a vinurilor românești este SUA, Canada, Elveția și Japonia.

Cantitatea de vin comercializată în Statele Unite a fost de 6.500 de hectolitri. Pe locul trei la exporturi se află Canada, unde au ajuns 3.000 de hectolitri de vin românesc. Japonezii au cumpărat din România 1.700 de hectolitri, iar elvețienii 800 de hectolitri, potrivit datelor furnizate de Observatorul European al Vinurilor.

Dacă anul trecut am exportat vin românesc de 30 de milioane de euro, am importat vin de 65 de milioane de euro, conform datelor Institutului Național de Statistică. Cel mai mult vin străin intrat în România provine din Republica Moldova.

 

România, în TOP 12 producători mondiali de vin
zoom

Medalii de aur pentru vinurile românești

 

Trei vinuri romaneşti produse de Crama Gîrboiu, Constantin Premium Red Blend 2016, Bacanta Chardonnay 2015 şi Bacanta Merlot Barrique 2016 au fost răsplătite cu medalii de aur la competiţia Grand International Wine Award Mundus Vini a 28-a ediţie.

Creat într-o ediţie limitată de doar 8000 de sticle, vinul Constantin Premium Red Blend 2016 a primit totodată şi distincţia specială "Best of Show România Red", fiind declarat cel mai bun vin roşu din categoria sa, obţinând cel mai mare scor din toate vinurile participante. Pentru Constantin Premium Red Blend 2016 este a treia medalie internaţională după aurul de la BerlinerWein Trophy 2020 şi aurul de la Concours Moundial de Bruxelles 2021.

"Ne bucurăm că munca noastră este răsplătită în fiecare an prin aceste premii, care ne dau motivaţie şi încredere că suntem pe drumul cel bun. Ne dorim să le oferim clienţilor noştri un vin de cea mai bună calitate, iar premiul vine ca o confirmare pentru noi", a declarat Livia Gîrboiu, directorul executiv al Cramei Gîrboiu.

Premium Special "Best of Show România White" a fost acordat vinului din colecţie, a Cramei Girboiu, Bacanta Chardonnay Barrique 2015DOC Coteşti, obţinând cel mai mare punctaj din vinurile participante. Vinul de vinoteca mai are două medalii de aur cucerite la Mundus Vini 2017si Berliner Wein Trophy 2017.

"Suntem încântaţi cât de bine se maturează vinurile noastre albe la sticlă, cât de bine evoluează în timp, devenind tot mai complexe. Vom continua să ne perfecţionăm în această zonă", a adăugat Livia Gîrboiu.

România, în TOP 12 producători mondiali de vin
zoom

Crama Gîrboiu a mai fost răsplătită la ediţia din acest an a Mundus Vini cu medalie de AUR pentru Bacanta Merlot Barrique 2016 un vin roşu aflat la început de drum cât şi cu medalia de argint pentru Bacanta Sarba Barrique 2019, singura Sarba Barrique din România realizată printr-o metodă aparte de fermentare şi maturare Sur Lie (pe drojdie) în butoaie noi de stejar franţuzesc.

Cinci vinuri tot de la crama din Cotești au primit medalia de argint la prestigiosul concurs mondial, care a avut înscrise vinuri din 46 de țări. Astfel, Bacanta Sauvignon Blanc 2019, Tectonic Fume Blanc 2019, Tectonic Fetească Neagră 2018, Bacanta Sauvignon Blanc 2017 și Livia Rose 2019 au luat a doua cea mai strălucitoare medalie la Concours Mondial de Bruxelles.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-12-13



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE