2024-06-20 14:52

Noi SCUMPIRI de la 1 Aprilie! Pentru ce vom plăti mai mult

 |  20:18
Noi SCUMPIRI de la 1 Aprilie! Pentru ce vom plăti mai mult

Ca la fiecare început de lună, Aprilie aduce românilor noi scumpiri care ne vor scoate din buzunar mai mulți bani. Rate mai mari, țigări mai scumpe, facturi cu prețuri majorate - sunt doar câteva din veștile proaste pe care le aduce 1 Aprilie.

Împrumuturile în lei cu dobândă variabilă acordate după mai 2019 devin mai scumpe. De la 1 aprilie, indicele de referință pentru creditele consumatorilor, IRCC, va crește la 5,98%. Astfel, rata unui credit ipotecar în valoare de 250.000 de lei, pe 30 de ani, ar urma să fie mai mare cu aproape 50 de lei, arată calculele analiștilor.

Tot de la 1 aprilie cresc și accizele la țigări, dar și la celelalte produse care conțin tutun și nicotină. Comercianții au primit deja oferte de la furnizori cu prețuri mai mari.

Vor fi majorate și tarifele de distribuție și transport pentru gaze și energia electrică. În cazul energiei, distribuitorii au obținut o indexare cu inflația, dar și recunoaștere parțială a unor costuri tehnologice și a unor investiții.

De exemplu, o factură la energie electrică cu un consum de 100 de kilowați pe lună ar urma să crească, în medie, cu 4 lei, potrivit calculelor reprezentaților companiilor de utilități.

În cazul gazelor naturale, ar putea fi și situații în care unii consumatori vor plăti mai mult, spun experții.

Noul val de scumpiri vine în contextul în care prețurile au crescut ușor în primele luni ale anului, dar au fost mult mai mari în comparație cu perioada similară din 2022.

Sursa: TVR


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-04-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE