2024-06-16 05:37

Avertisment pentru românii care stau la curte: Riscați amenzi extrem de mari dacă nu respectați Legea compostului

 |  11:55
Avertisment pentru românii care stau la curte: Riscați amenzi extrem de mari dacă nu respectați Legea compostului

De mai bine de doi ani a apărut legea compostului. Aceasta interzice arderea frunzelor uscate în propria curte. Nici nu mai intră în discuție alte materiale aruncate pe foc.

De remarcat că cei care se abat de la această lege pot să primească o amendă de până la 20.000 de lei. Banii se plătesc tocmai pentru nerespectarea obligației de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale.

De când este în vigoare legea

Parlamentul a fost cel care a adoptat Legea compostului. Aceasta a intrat în vigoare încă din 2021. Atenție mare. Nu doar frunzele sunt interzise a fi puse pe foc, ci și vreascurile sau alte resturi vegetale.

Amenda minimă este de 400 lei. Dacă ne raportăm la cea maximă, atunci aceasta ajunge la 800 de lei, pentru persoane fizice. Se schimbă foaia în cazul persoanelor juridice. Deja discutăm despre o sancțiune contravenţională cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei.

De precizat că amenzile se aplică şi pentru focurile aprinse pe proprietăţi private, dar şi pentru cele aflate pe domeniul public. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul împuternicit din cadrul Gărzii de Mediu.

Au pătițit-o deja anul trecut mai mulți fermieri mici din județul Gorj. Ei au fost sancționați de inspectorii de la Garda de Mediu și au primit amenzi de aproximativ 10.000 de lei.

Cei din Gorj nu au fost singurii care au plătit amenzi pentru această situație. Atât primăvara, cât și toamna, oamenii care stau la curte trebuie să găsească o soluție pentru frunze și resturile vegetale.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-02-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE