2024-05-18 04:16

“Regele puilor” Rami Ghaziri scapă de acuzații după nouă ani de procese

 |  14:30
“Regele puilor” Rami Ghaziri scapă de acuzații după nouă ani de procese

Procesul penal împotriva omului de afaceri libanez Rami Ghaziri, cunoscut ca "Regele puilor" a încetat, a dispus miercuri Tribunalul Dâmboviţa. În acest dosar în care acesta a fost judecat timp de nouă ani pentru fraude cu fonduri europene, prejudiciul fiind de peste un milion de euro.

Rami Ghaziri, om de afaceri libanez cu cetăţenie franceză, patronul Avicola Crevedia, a fost trimis în judecată de DNA în 2014 pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

După nouă ani de procese, tribunalul a constatat că faptele de care era acuzat libanezul s-au prescris în baza deciziilor Curţii Constituţionale, astfel încât acesta nu mai poate fi tras la răspundere din punct de vedere penal.

În schimb, magistraţii au dispus ca Rami Ghaziri şi SC Agroli Group SRL din Crevedia să plătească în solidar 5.412.045 lei către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Agenţia de Plăţi Pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, reprezentând suma fraudată.

Pentru recuperarea prejudiciului a fost menţinut sechestrul pus de procurori pe 32 de imobile şi un autoturism de lux marca Ferrari FF, aparţinând firmei din Crevedia.

Libanezul este acuzat că, în anul 2008, în vederea accesării unor fonduri europene aferente derulării unui proiect privind construcţia unei fabrici de nutreţuri, a furnizat comisiei de evaluare financiară a ofertelor, constituită la nivelul societăţii SC Agroli Group SRL, atât documente inexacte, emise în numele unei firme controlate tot de el, cât şi documente false emise în numele unor firme olandeze şi germane. De asemenea, preţurile prevăzute în ofertele depuse nu erau reale, ci crescute artificial, astfel încât să genereze cheltuieli supraevaluate.

Ulterior, dosarul ce cuprindea "oferta cea mai avantajoasă" a fost depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit de către un angajat al SC Agroli Group SRL care nu a cunoscut faptul că acestea reprezentau oferte simulate şi/sau false.

Scopul acestor acţiuni a fost acela de a obţine, pentru beneficiarul SC Agroli Group SRL, fonduri rambursabile în sumă de 10.824.090 lei, din care s-a încasat suma de 5.412.045 lei, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, Rami Ghaziri a apărut în calitate de denunţător în dosarul de corupţie al fostului ofiţer SRI Daniel Dragomir, fugit din România pentru a scăpa de o condamnare de 3 ani şi 10 luni închisoare. Conform DNA, libanezul i-a dat lui Dragomir suma de 462.000 euro, pentru ca ofiţerul SRI să intervină în favoarea omului de afaceri la funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Gărzii Financiare.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-05-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE