2024-04-20 12:00

OFICIAL. Peste 40.000 de EFECTE ADVERSE ale vaccinurilor anti-covid. Autoritățile române sunt acuzate că au încercat să mușamalizeze cifrele

 |  15:05
OFICIAL. Peste 40.000 de EFECTE ADVERSE ale vaccinurilor anti-covid. Autoritățile române sunt acuzate că au încercat să mușamalizeze cifrele

Institutul Național de Sănătate Publică a publicat la început de 2023 bilanțul efectelor adverse provocate de vaccinurile COVID-19. Peste 40.000 de români au suferit diverse probleme de sănătate, cum ar fi cele neurologice ireversibile, probleme circulatorii sau boli de inimă. În țara noastră, reacțiile adverse nu au fost raportate decât la un nivel extrem de redus, deși numărul persoanelor care au avut de suferit mai mult sau mai puțin de pe urma imunizării de este mult mai mare.

INS a anunțat lista cu reacțiile adverse la vaccinul anti-COVID, detaliate pe patologiile provocate. Printre acestea regăsim mii de cazuri cu tulburări psihice, tulburări de coagulare, ale sistemului nervos, precum și tulburări scheletice și ale țesutului conjunctiv.

Totodată, vaccinurile COVID au produs 432 de reacții alergice și 12 șocuri anafilactice. Dintre tulburările psihice, cea mai frecventă a fost insomnia, care a afectat 366 de vaccinați. De cefalee au fost afectate 7.764 de persoane vaccinate anti-COVID, iar de parestezie, 881. Paralizia facială a fost raportată în 16 cazuri. Pe lângă aceste afecțiuni, au mai fost raportate ca reacții adverse la vaccin și alte tulburări ale sistemului nervos, fără a se preciza tipul acestora, în număr total de 2.663. Tot ca reacții adverse au fost înregistrate și 2.969 de tulburări gastrointestinale. În ce privește miocarditele, cele raportate oficial au fost doar 15 cazuri, din care 13 după vaccinarea cu Pfizer.

Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, dar și ex-consilier guvernamental, a criticat dur abordarea de comunicare a executivului.

„Este înfiorător ce conține, ar fi de râs, dacă nu ar fi extrem, dar extrem de tragic…Câteva remarci personale la o simplă răsfoire a unor pagini din acest document-etalon pentru nivelul dezastruos în care s-a organizat campania de vaccinare anti-COVID-19 și comunicarea instituțiilor Statului Român în această criză pandemică. 

(1) Ca ridicolul să fie clar din capul locului raportul de activitate poartă titlul „ROVACCINARE MISIUNE ÎNDEPLINITĂ” (sic!, lipsa unui semn de punctuație, virgulă, două puncte, liniuță după primul cuvânt aparține originalului) și începe cu un cuvânt înainte al președintelui Klaus Iohannis (cum altfel?, cu „stimați membri ai…”), un alt cuvânt înainte al prim-ministrului Nicolae Ciucă (tot cu același „stimați membri ai…”) și un altul al col. dr Valeriu Gheorghiță. Ce consideră Statul Român drept o „MISIUNE ÎNDEPLINITĂ”, cu majuscule și de pus în titlu?Aflăm fix la coada raportului, într-un jos de pagină, înainte de capitolele de anexe, o activitate care a implicat mii de angajați ai statului, de la cel mai înalt nivel central, desfășurată pe durata a mai bine de un an, care a dus la vaccinarea a… 41,85% din populație (pag. 88), mult sub jumătatea populației. Misiune îndeplinită, spun ei, și-o pun, cu fală, în titlu…”, a explicat Bogdan Oprea.

Acesta este de părere că autoritățile au încercat să mușamalizeze raportările privind reacțiile adverse.

„(2) Absolut îngrijorător, raportul publicat pe ascuns ne arată, în premieră, partea pe care autoritățile s-au chinuit atât de mult s-o ascundă și s-o mușamalizeze: raportările de efecte adverse (credeți-mă, știu ce vorbesc când fac referire la mușamalizare, și din perioada scurtului meu mandat de purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, ianuarie – martie 2021, și din ulterioare experiențe medicale personale legate de vaccinare).Raportul de activitate al CNCAV indică acum, negru pe alb, 41.486 de reacții adverse post-vaccinare indezirabile (RAPI) (pag. 29)! 41.486 de oameni!!! Aceștia sunt oameni, nu cifre! Oameni despre care, pe durata vaccinării, autoritățile și CNCAV-ul nu au scos o vorbă, au mințit că nu există, că nu sunt grave efectele raportate de cetățeni (căutați declarațiile lor, este plin internetul de ele). 

Ce aflăm astăzi din raport? Că au fost 15 cazuri de boli inflamatorii ale inimii (miocardite, pericardite etc.), 18 cazuri de tulburări hematologice, 20 de cazuri de afecțiuni ale sistemului nervos, inclusiv 16 cazuri de paralizie facială, 424 de cazuri de reacții alergice şi 12 cazuri cu şoc anafilactic. (pag. 30)Câți dintre acești oameni, repet, nu cifre, au murit? Câți au rămas bolnavi și cu sechele pentru tot restul vieții? Câți au beneficiat de analize medicale și tratament asigurat de stat pentru că au crezut mesajele autorităților care vorbeau doar despre beneficii și care mușamalizau cazurile de efecte adverse? De câți ați avut grijă și în ce fel, domnilor și doamnelor de la Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19?”, a transmis fostul purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Majoritatea românilor au refuzat vaccinarea pentru că autoritățile au refuzat să comunice despre reacțiile adverse, a mai precizat Oprea.

„Știți de ce ați avut o rată de vaccinare atât de scăzută, domnule președinte Iohannis, domnule colonel doctor Gheorghiță? Vă spun eu și v-o poate confirma orice alt specialist adevărat în comunicare: pentru că ați mințit!

Ați încercat să mușamalizați cazurile de efecte adverse și ați vrut să duceți de nas o țară întreagă insultând inteligența fiecărui cetățean în parte.

Orice persoană care a răsfoit un manual de comunicare de criză a înțeles că prima regulă în aceste situații este să spui adevărul pentru că orice minciună se întoarce întotdeauna împotriva ta. Prin toată campania de vaccinare pe care ați dus-o n-ați făcut altceva decât să le mai dați specialiștilor un nou exemplu de manual, cred, singurul din lume la un atât de înalt nivel într-un stat, că așa se întâmplă absolut de fiecare dată”, a conchis Oprea.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-01-10



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE