2021-07-24 07:28

Rusia: Înlăturarea lui al-Assad de la putere este “imposibil de pus în practică”

 |  08:40
Rusia: Înlăturarea lui al-Assad de la putere este “imposibil de pus în practică”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat duminică în Ucraina că o înlăturare de la putere a preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, este “imposibil de pus în practică”, întrucât nu este înscrisă în acordurile internaţionale referitoare la Siria, transmite AFP, citând agenţii ruse.

“Partenerii noştrii sunt convinşi că este indispensabil ca mai întâi Bashar al-Assad să fie înlăturat din procesul politic”, dar “această condiţie prealabilă nu este conţinută în comunicatul de la Geneva (adoptat în luna iunie n.r) şi este imposibil de pus în practică întrucât nu depinde de nimeni”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

“Dacă punem accentul pe înlăturarea preşedintelui ca o condiţie prealabilă, preţul ce va fi plătit va consta în noi şi noi victime, aşa cum am spus de mai multe ori, iar cei care sprijină această abordare trebuie să-şi asume responsabilitatea”, a adăugat Lavrov, estimând că impunerea de condiţii prealabile face “imposibil începutul unui dialog”.

Dar el a admis că discursul rostit de preşedintele sirian pe data de 6 ianuarie, în care acesta propunea un plan pentru încheierea conflictului armat şi iniţierea unui dialog naţional sub egida propriului său guvern, nu a mers prea departe. “Astfel de iniţiative sigur că nu merg suficient de departe, ele nu par serioase în ochii unora”, a continuat şeful diplomaţiei ruse. “Dar acestea sunt propuneri. Dacă aş fi fost în locul opoziţiei, aş fi răspuns cu propriile mele idei pentru a începe un dialog”, a adăugat el.

Înaintea reuniunii de vineri de la Geneva, la care au participat William Burns, adjunctul secretarului american de stat, Mihail Bogdanov, adjunctul ministrului rus de externe şi Lakhdar Brahimi, emisarul internaţional pentru Siria, diplomaţia rusă a insistat asupra planului adoptat aici pe data de 30 iunie 2012 de Grupul de acţiune pentru Siria, compus în principal din marile puteri.

Acest plan prevede începerea unui proces de tranziţie la care să participe toate părţile implicate în conflictul sirian, fără să facă însă referire la soarta preşedintelui Bashar al-Assad. Astfel, planul este interpretat în mod diferit, în timp ce Washingtonul consideră că el deschide calea pentru era “post-Assad”, Moscova şi Beijingul susţin că sirienii trebuie să decidă singuri asupra viitorului lor.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639867-12-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE