2021-07-24 07:27

Relu Fenechiu: Situaţia de la metrou, generată de guvernele Boc şi Ungureanu, care nu au alocat bani pentru datoriile societăţii

 |  14:01
Relu Fenechiu: Situaţia de la metrou, generată de guvernele Boc şi Ungureanu, care nu au alocat bani pentru datoriile societăţii

Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu consideră că situaţia de la metroul bucureştean a fost generată de guvernele Boc şi Ungureanu, care atunci când au elaborat bugetele Metrorex nu au luat în calcul plata datoriilor pe care societatea trebuia să le achite.

"Conţinutul moţiunii nu are obiect, această moţiune nu are legătură cu realitatea, cât despre cei care au iniţiat moţiunea, dacă au fost pe şantierele metroului, ar fi văzut că se lucrează. Încă de la venirea mea la minister am demarat proceduri pentru a găsi bani pentru metroul bucureştean. În bugetul aprobat pentru 2013 Ministerul Transporturilor are alocat pentru Metrorex, pentru cheltuieli de investiţii cu finanţare din fonduri externe rambursabile suma de 215 milioane de lei. Aceasta este o sumă insuficientă şi este rodul fostelor guverne, Boc şi Ungureanu, care nu au luat în calcul atunci când au elaborat bugetele Metrorex plata datoriilor pe care societatea trebuia să le achite. Au fost deschise credite şi plătite facturi restante. În ultima şedinţă de guvern - asta s-a întâmplat, cred, după ce dumneavoastră aţi redactat moţiunea - s-a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind alocarea sumei de 104 milioane de lei pentru finanţarea proiectului de investiţii Magistrala 5 Metrou, etapa 1, Drumul Taberei-Universitate", a declarat Fenechiu miercuri în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple pe tema metroului.

În opinia ministrului Transporturilor, situaţia în care se află acum metroul a fost cauzată de acţiunile "iresponsabile ale foştilor guvernanţi, ale fostelor conduceri ale societăţii", fapt ce ar putea duce la posibile corecţii financiare din partea Comisiei Europene.

"Investiţiile greşit direcţionate, managementul defectuos al celor care au condus societatea ar putea avea ca efect faptul ca demersul financiar actual să nu-şi poată atinge obiectivul. Acum încercăm să salvăm metroul bucureştean de căpuşele din perioada portocalie, care au mâncat bani grei de la metrou. Am spus Corpului de control să facă un control şi s-au descoperit nereguli privind achiziţiile publice, sume mari de bani din contractele adjudecate prin încredinţări directe privind anumite contracte de publicitate", a susţinut ministrul.

Fenechiu a spus că se fac eforturi pentru ca metroul să se dezvolte şi că s-au stabilit nişte grafice de execuţie, astfel încât să nu fie introduse lucrări în conservare şi să existe o ritmicitate a acestor lucrări, însă bugetul României are nişte limite.

"Sper că vom reuşi să finanţăm metroul bucureştean din fonduri europene, nu înţeleg de ce până acum nu s-a făcut acest lucru, dar mi-e teamă că o să avem mari probleme din cauza corecţiilor financiare pe care le-am putea avea, pentru că există lucrări suplimentare, de valori foarte ridicate, pentru care cineva ar trebui să răspundă, ele sunt făcute fără documente şi dispoziţie de şantier", a afirmat ministrului Transporturilor, potrivit Agerpres.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639877-01-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE