2021-07-28 17:48

Mona Pivniceru: Raportul MCV pozitiv în ansamblu şi reţine că MJ a elaborat o strategie multianuală

 |  08:00
Mona Pivniceru: Raportul MCV pozitiv în ansamblu şi reţine că MJ a elaborat o strategie multianuală

Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare a fost caracterizat de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, ca fiind ''pozitiv'' în ansamblul său.

''Raportul este pozitiv în ansamblul său. Raportul reţine că Ministerul Justiţiei a elaborat o strategie multianuală pentru punerea în vigoare a celor patru coduri. Codul civil a intrat deja în vigoare, Codul de procedură civilă intră în vigoare la data estimată de Comisie, Codul penal va intra în vigoare la 1 februarie 2014, iar legea de punere în aplicare a Codului de procedură penală va fi adoptată în această vară, în cursul acestui an, şi va intra în vigoare la aceeaşi dată, 1 februarie 2014. Tot la acea dată va intra în vigoare şi pachetul însoţitor de dispoziţii penale privitoare la executarea pedepselor privative de libertate, privitor la executarea pedepselor neprivative de libertate şi cel referitor la probaţiune'', a precizat ministrul Mona Pivniceru, miercuri, într-o declaraţie de presă.

Ministrul Justiţiei a explicat că, pentru asigurarea aplicării în bune condiţii a acestor coduri, Guvernul a luat o serie de măsuri privind resursele umane şi financiare, precum şi infrastructura în cadrul sistemului judiciar.

Astfel, în iulie şi septembrie 2012, au fost alocate fonduri pentru ocuparea posturilor vacante din sistem şi a fost adoptat un memorandum, care face o analiză completă a necesarului de resurse umane, financiare şi infrastructură în perioada 2012-2015.

Mona Pivniceru a adăugat că au fost implementate toate măsurile prevăzute de memorandum pentru anul 2013, şi anume a fost suplimentată schema de personal a instanţelor cu 150 de posturi de judecători şi 250 de posturi de grefieri, care urmează a fi ocupate potrivit calendarului stabilit de CSM.

De asemenea, au fost alocate fonduri pentru achiziţionarea de mobilier şi echipament IT, precum şi pentru realizarea lucrărilor de reamenajare necesare pentru crearea de camere de consiliu la nivelul instanţelor.

Ministrul Justiţiei a subliniat că în perioada următoare se va finaliza un memorandum cu privire la aceleaşi aspecte, vizând în schimb Codul penal şi Codul de procedură penală, a căror intrare în vigoare nu era atât de iminentă ca a celui Civil şi se aşteaptă adoptarea de către Parlament a bugetului Ministerului de Justiţie şi a proiectului de lege privind punerea în aplicare a Codului de procedură penală.

"S-a făcut o remarcă în Raport privitoare la rediscutarea textelor din foruri şi a mai rămas în discuţie doar legea de punere în aplicare a Codului de procedură penală. Vă anunţăm astăzi ( miercuri) că sunt supuse modificării doar 55 de articole, ceea ce înseamnă că în proporţie de 92% legea de punere în aplicare a Codului de procedură penală nu are modificări substanţiale. Sunt mai multe modificări care, în schimb, vizează forma, acurateţea textului, claritatea lui şi nu substanţa reglementării'', a spus Mona Pivniceru.

Ea a amintit că o remarcă pozitivă adusă în Raportul CE se referă la modificările legislative pe care le-a promovat Ministerul Justiţiei de natură a contribui la transformarea treptată a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-o adevărată instanţă de casaţie, cu mai puţine responsabilităţi în materia soluţionării recursurilor.

De asemenea, raportul remarcă pozitiv procedura de promovare a magistraţilor, noile dispoziţii privitoare la promovarea magistraţilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au introdus o nouă rigoare în cadrul sistemului, prin care s-a acordat prioritate asigurării unei calităţi concurenţiale ridicate, a mai spus Pivniceru, potrivit Agerpres.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639868-06-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE