2021-08-01 10:18

Dragnea despre descentralizare: Transferul competenţelor va fi însoţit de transferul resurselor bugetare

 |  21:00
Dragnea despre descentralizare: Transferul competenţelor va fi însoţit de transferul resurselor bugetare

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Tulcea, că principiile descentralizării şi ale transferului de competenţe către autorităţile locale au fost deja conturate. În plus, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a anunţat că transferul competenţelor va fi însoţit de transferul resurselor bugetare.

''Am convenit ca orice transfer de competenţe să fie însoţit de transferul resurselor financiare, pentru ca aceste competenţe să poată fi exercitate de autorităţile locale şi cele judeţene. Am stabilit, de asemenea, câteva principii, consiliile locale şi judeţene să exercite competenţe în special de administrare, consiliile regionale să deţină în special competenţe de dezvoltare, iar la nivel central să rămână competenţe legate de elaborarea politicilor naţionale, monitorizare, control şi de reglementare'', a declarat sâmbătă, la Tulcea, într-o conferinţă de presă, vicepremierul Liviu Dragnea, care alături de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, participă sâmbătă, la Tulcea, la o dezbatere pe tema descentralizare-regionalizare, potrivit Agerpres.

Dragnea s-a declarat mulţumit de modul în care au decurs dezbaterile, menţionând că aleşii locali şi judeţeni au susţinut ca unele autorităţi să fie păstrate şi după descentralizare-regionalizare, pentru a nu se înregistra sincope în furnizarea serviciilor importante pentru cetăţeni. ''Noi suntem un susţinător al acestui fenomen de descentralizare pentru că e foarte important să terminăm cât mai repede această abordare, astfel încât din prima zi a anului 2014 să cheltuim întreagă sumă alocată şi nu să o lăsăm pe final de perioadă'', a afirmat, la rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Acesta a subliniat necesitatea urgentării procesului de regionalizare în perspectiva viitorului exerciţiu bugetar al UE. ''Orice schimbare privind numărul regiunilor după ce Comisia Europeană ne aprobă documentele de programare va aduce întârzieri. Deci, cu cât mai repede, cu atât mai bine'', a menţionat ministrul Teodorovici. De asemenea, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat că susţine transferul de competenţe şi resurse, nu multiplicarea lor, pentru creşterea eficienţei activităţii cu menţinerea numărului total de posturi în ansamblul sectorului bugetar. ''Trezoreria Statului a împrumutat autorităţile locale cu 800 milioane de lei pentru plata arieratelor şi este normal să ne luăm toate măsurile pentru ca această situaţie să nu se repete. Acum suntem încrezători că ne vom atinge ţinta de arierate agreate de partenerii noştri internaţionali'', a menţionat ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. 


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639880-12-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE