2021-07-28 16:50

UPDATE. ŞEDINŢA USL. Ponta: Portofoliul Ministerului Justiţiei va fi asumat de PSD

 |  17:01
UPDATE. ŞEDINŢA USL. Ponta: Portofoliul Ministerului Justiţiei va fi asumat de PSD

Update, ora 18.10: Crin Antonescu a anunţat, miercuri, că nu doreşte un alt minister în locul portofoliul Justiţiei, precizând că respectivul mandat va rămâne în responsabilitatea lui Victor Ponta. Preşedintele Senatului a subliniat că obligaţia PNL a fost aceea de a susţine oameni care nu se află sub suspiciunea partizanatului politic.

"Tema Justiţiei în acest moment rămâne în responsabilitatea domnului Ponta. PNL nu va crea o criză majoră fatală în USL şi nu o face. Premierul şi-a asumat acest minister. Au dorit un schimb de minister, să luăm alt minister. Opţiunea mea a fost aceea de a nu face nici un astfel de schimb. Miza unei guvernări nu e segmentul din bugetul public pe care îl gestioneză ci loialitatea actului de guvernare. Poziţia mea: era obligaţia noastră de a găsi doi oameni în legătură cu care să nu existe suspiciuni de partizanat politic aşa cum e cazul domnului Morar şi doamnei Kovesi. Premierul a optat pentru altă soluţie şi e responsabilitatea domniei sale", a declarat Crin Antonescu.

Preşedintele Senatului a adăugat că problema schimbului de ministere nu este importantă pentru PNL.

"Egalitatea într-o coaliţie ţine de foarte multe lucruri înaintea numărului de ministere", a subliniat Antonescu.

UPDATE, ora 18.00: Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după şedinţa USL de la Senat, că le-a propus liberalilor ca PSD să îşi asume Ministerul Justiţiei, PNL fiind de acord cu propunerea sa.

"Am avut o discuţie pe tema exercitării mandatului de ministru al Justiţiei. Eu am propus colegilor de la PNL, pentru a nu mai exista vreun subiect de dispută, să asumăm, din partea PSD, ministerul de Justiţie şi pentru a păstra echilibrul PNL să ocupe un alt portofoliu. Decizia PNL a fost de a accepta asumarea şi nu au solicitat niciun fel de minister în schimb. Am închis, practic, toată disputa şi toate discuţiile din ultimele zile. Sper să iau deciziile cele mai bune", a declarat Ponta.

"Rămân interimar până finalizeze propunerile. Opţiunea mea pentru noul ministru se îndreaptă către o persoană care să nu fie membru de partid", a completat liderul PSD.

"Această soluţie de rezolvare a discuţiilor din USL a apăprut în urmă cu 20 de minute, în interior, nu am avut timp să mă gândesc pe cine voi propune. Prefer o persoană care să nu fie membru de partid şi care să aibă exp în magistratură şi dacă are experienţă şi în relaţiile internaţionale cu atât mai bine", a mai spus Ponta, conform RTV.

Citiţi şi:

Conducerea Uniunii Social Liberale s-a reunit miercuri în şedinţă la Palatul Parlamentului, după ce premierul Victor Ponta a anunţat nominalizările pentru funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror-şef al DNA.

Convocarea de urgenţă a USL a fost solicitată de Partidul Conservator: "Referitor la dezbaterile publice privind numirea Procurorului General şi Procurorului Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Partidul Conservator consideră că Uniunea Social Liberală are voinţa şi capacitatea de a-şi respecta, în egală măsură, atât angajamentele asumate în raport cu cetăţenii români care i-au acordat încrederea, legitimitatea de a guverna şi un mandat pentru o schimbare profundă, cât şi obiectivele agreate împreună cu partenerii europeni. În acest sens, PC propune partenerilor din USL o întâlnire oficială a liderilor, în decursul acestei zile, pentru a identifica o abordare responsabilă, care să concilieze opiniile diferite şi să asigure o poziţie unitară şi transparentă a Uniunii pe tema nominalizărilor la conducerea Parchetelor".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat ulterior că va da curs solicitării conservatorilor, apreciind că această solicitare este una absolut normală.

Antonescu a mai spus, între altele, că premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, nu l-a consultat în privinţa propunerilor de şefi ai parchetelor, ci doar l-a informat, punctând că este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru de la înfiinţarea USL şi a adăugat că Uniunea s-a angajat să scoată Justiţia de sub "dominaţia politică" a preşedintelui Traian Băsescu.

"Nu suntem de acord, nu avem cum să fim de acord cu propunerea doamnei Laura Codruţa Kovesi, conducător vreme de şase ani al Parchetului General în ceea ce am numit 'regimul Băsescu'. Această decizie luată de primul-ministru, în calitate de ministru interimar la Justiţie, este o decizie pe care domnia sa a luat-o, asupra căreia pentru prima dată de la înfiinţarea USL nu ne-am consultat, ci pe care mi-a comunicat-o, mi-a adus-o la cunoştinţă şi asupra căreia prima dată de la înfiinţarea USL ne despărţim fundamental. Asta nu înseamnă ruperea alianţei, nu are niciun fel de legătură", a declarat Antonescu într-o conferinţă de presă organizată la sediul USL.

Cu toate acestea, Crin Antonescu a precizat că nu va renunţa să candideze la prezidenţialele din 2014.

El a afirmat că îşi doreşte sprijinul tuturor forţelor politice în ceea ce priveşte candidatura sa la Preşedinţie, punctând că nu va ezita să renunţe la sprijinul unei astfel de forţe dacă i se vor solicita lucruri "inacceptabile", informează Agerpres.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639877-01-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE