2021-07-28 16:16

Colecţie de tablouri semnate de Courbet, Durer, Piranesi, Tiepoli, în licitaţie în Capitală la aproape 170.000 de euro

 |  13:20
Colecţie de tablouri semnate de Courbet, Durer, Piranesi, Tiepoli, în licitaţie în Capitală la aproape 170.000 de euro

Casa de licitaţii Artmark organizează în aprilie o suită de şase licitaţii, premiera fiind sesiunea de pictură şi sculptură europeană, unde va fi pusă în vânzare, la preţul de pornire de 169.000 de euro, colecţia diplomatului român Vasile Stoica care grupează lucrări semnate de artişti ca Gustave Courbet, Albrecht Durer, Giovanni Battista Piranesi, Giovanni Battista Tiepoli.

Sesiunea de licitaţii este deschisă în seara de 16 aprilie, la Athenee Palace Hilton, de arta postmodernă şi contemporană, unde se disting tablourile artiştilor contemporani tineri, precum "Breaking Dance II", un meci de box semnat de un important şi internaţional afirmat artist al şcolii de la Cluj Marius Bercea. Acest tablou este estimat la 7.000-12.000 de euro. De asemenea, licitaţia cuprinde opere ale unor artişti consacraţi ca Ion Ţuculescu - "Soarele de la miezul nopţii", la 25.000-45.000 de euro sau Paul Neagu - "Edgerunner", la 16.000-22.000 de euro. Cea de-a doua parte a serii este dedicată sculpturii şi mobilierului de grădină, unde cea mai valoroasă operă este sculptura lui Ion Mândrescu - "Roata timpului" estimată la 25.000-35.000 de euro.

Cea de-a doua seară a sesiunii Artmark, desfăşurată tot la Athenee Palace Hilton, este dedicată maeştrilor Art Nouveau-ului, Romantismului şi Biedermeier-ului românesc. Capodoperele centrale sunt semnate de Ştefan Luchian - "Primăvară" ("Două muze"), la 100.000-200.000 de euro, Nicolae Grigorescu - "Primăvară în Bretania", la 40.000-80.000 de euro şi Theodor Aman - "Veneţia", la 14.000-24.000 de euro.

Licitaţia de Militaria şi Antichităţi, desfăşurată în continuarea Licitaţiei de Art Nouveau şi Romantism, aduce în prim-plan loturi de armament medieval precum o rarisimă armură germană de la începutul secolului al XVII-lea, la preţul de pornire de 5.000 de euro, ori o sabie japoneză de samurai de autor, încrustată cu metale preţioase, la 2.000 de euro.

Capodoperele Licitaţiei de Pictură şi Sculptură Europeană, organizate de Artmark în premieră, pe 18 aprilie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel sunt grupate în jurul colecţiei de artă clasică a diplomatului român Vasile Stoica, preluată în 1977 de la Muzeul Naţional de Artă al României. După căderea regimului comunist, în urma unui şir îndelungat de procese, colecţia a fost restituită moştenitorilor diplomatului, în cursul anului 2009. Reunind 12 capodopere, patru de grafică şi opt de pictură, ansamblul de artă europeană propus în cadrul licitaţiei poartă semnăturile unor artişti marcanţi pentru istoria artei universale, ca Gustave Courbet, Albrecht Durer, Giovanni Battista Piranesi, Giovanni Battista Tiepoli şi alţii. Preţul de pornire al colecţiei este de 169.000 de euro. În cadrul licitaţiei, există o serie de tablouri din sfera picturii flamande, protagonista celei mai vizitate expoziţii a anului 2012 la nivel mondial.

Licitaţia Cabinetul de curiozităţi, organizată în aceeaşi seară, încheie Sesiunea de licitaţii Artmark. Aceasta cuprinde reclame din perioada interbelică, amintiri din epoca ceauşistă, obiecte de propagandă, fotografii cu personalităţi politice, aparate de fotografiat de colecţie, hărţi vechi, dar şi săbii masonice. Printre loturile propuse, se remarcă o blană de leopard primită cadou de Nicolae Ceauşescu din partea unui lider african, în anii '70 (la un preţ de pornire de 900 de euro) în opoziţie spre exemplu cu o fotografie inedită a familiei lui Ion C. Brătianu, din 1890.

Expoziţia de Artă Românească şi Europeană Importantă poate fi vizitată la Bucureşti începând de marţi, 9 aprilie. Marţi, 9 aprilie şi miercuri, 10 aprilie, o selecţie reprezentativă a expoziţiei ajunge la Arad, urmând ca joi, 11 aprilie şi vineri, 12 aprilie, expoziţia să poată fi admirată la Timişoara, informează Agerpres.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639877-01-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE