2021-07-28 16:42

CCR: Sancţionarea parlamentarului aflat în conflict de interese, neconstituţională

 |  15:40
CCR: Sancţionarea parlamentarului aflat în conflict de interese, neconstituţională

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că este neconstituţională modificarea adusă la Statutul parlamentarilor care prevede interzicea participării la lucrările Legislativului pentru o perioadă de 30 de zile a deputatului sau senatorului aflat în conflict de interese.

În şedinţa de miercuri, CCR a declarat ca fiind neconstituţional art. 19 indice 1 introdus în Legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor care prevede: "(1) Deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese se sancţionează disciplinar cu sancţiunea prevăzută la art.53 alin.(1) lit. f). (2) Deputatul sau senatorul se află în conflict de interese la expirarea termenului prevăzut în Legea nr. 176/2010 de la data luării la cunoştinţă a raportului de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate, dacă în acest termen deputatul sau senatorul nu a contestat raportul la instanţa de contencios administrativ. Luarea la cunoştinţă se face prin comunicarea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate, sub semnătură de primire, către deputatul sau senatorul în cauză, sau în cazul în care refuză primirea, prin anunţul făcut de către preşedintele de şedinţă în plenul Camerei din care face parte. (3) În situaţia în care Agenţia Naţională de Integritate a finalizat un raport de evaluare privind existenţa unui conflict de interese a unui deputat sau senator, raportul de evaluare se comunică în termen de 5 zile de la finalizare, persoanei în cauză, precum şi Camerei din care aceasta face parte, în conformitate cu art. 21 alin. (4) din Legea nr. 176/2010. Biroul permanent al Camerei din care face parte persoana în cauză o înştiinţează de urgenţă pe aceasta, punându-i la dispoziţie o copie a raportului'.

Sancţiunea disciplinară în acest caz este interzicerea de a participa la lucrările Camerei din care face parte parlamentarul pe o perioadă de cel mult 30 de zile calendaristice.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

În 21 martie, grupul parlamentar al PDL a depus o contestaţie la Curtea Constituţională în privinţa Statutului parlamentarilor.

"Sesizarea noastră cuprinde două capete de acuzare, unul se referă la articolul privind sancţionarea parlamentarilor care se află în stare de incompatibilitate iar celălalt, la introducerea unui text care spune că orice altă dispoziţie contrară actului normativ se abrogă", declara la acea dată liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.

Potrivit PDL, textele din statut "sunt echivoce cu privire la aplicarea incompatibilităţilor stabilite prin alte acte normative".

"Printre clauzele de încetare a mandatului de deputat sau senator din cauza incompatibilităţilor nu este reglementată situaţia prin care se constată incompatibilitatea printr-un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate necontestat la instanţele judecătoreşti. Un asemenea text lipseşte de conţinut activitatea ANI. Potrivit prevederilor din Statut, deputatul şi senatorul aflat în conflict de interese constatat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă ar putea fi sancţionat disciplinar cu interzicerea participării la lucrările Camerei din care face parte pe o perioadă de cel mult 6 luni. O asemenea dispoziţie lasă fără efecte juridice raportul ANI care nu este confirmat de o hotărâre judecătorească, întrucât nu a fost contestat. Se consideră că este necesară clarificarea acestei situaţii, să fie eliminate articolele echivoce şi să se creeze un cadru juridic corelat cu celelalte acte normative", se arată în sesizare.

Potrivit sursei citate, participarea la şedinţă a parlamentarului constituie "o îndatorire de esenţă a mandatului acestuia" iar interzicerea de a lua parte la o astfel de întâlnire "constituie o măsură de natură să-l împiedice pe acesta să îşi realizeze mandatul dat de alegători".

Democrat-liberalii mai spun în text că prevederea din statut potrivit căreia orice altă dispoziţie contrară actului normativ se abrogă este neconstituţională şi depăşeşte cererea de reexaminare anterioară a Curţii Constituţionale care nu a cerut introducerea unui asemenea articol.

Pe 27 februarie, CCR a decis că este neconstituţională modificarea la Statutul deputaţilor şi al senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile în care parlamentarul poate contesta în instanţă raportul de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Totodată, CCR a declarat neconstituţional articolul referitor la suspendarea pe o perioadă de până la şase luni de la lucrările Parlamentului a deputatului sau senatorului găsit de ANI în stare de conflict de interese.

În motivare, Curtea a arătat că prin introducerea unui termen de 45 de zile în care parlamentarul declarat de ANI ca fiind incompatibil poate să atace la instanţa judecătorească raportul ANI se instituie o derogare de la norma comună în această materie iar interzicerea participării la lucrările Camerei din care face parte deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese pe o perioadă de cel mult şase luni este de natură să afecteze mandatul dat de alegători.

"Faţă de aceste dispoziţii constituţionale, Curtea reţine, mai întâi, că problema conflictului de interese nu este de rang constituţional, legiuitorul constituant stabilind în mod expres şi limitativ doar cazurile în care calitatea de deputat sau de senator încetează, cazuri care nu se referă şi la conflictul de interese. Reglementarea conflictului de interese prin legislaţia infraconstituţională trebuie să respecte însă cadrul constituţional care configurează - cât priveşte deputaţii şi senatorii - regimul juridic al mandatului parlamentar", arată CCR.

Curtea a precizat că din reglementare rezultă că legiuitorul a încadrat conflictul de interese în sfera abaterilor disciplinare şi, atribuindu-i o anume gravitate, a reluat sancţiunea reglementată în prezent de art.53 lit.f) din Legea nr.96/2006 ('interzicerea de a participa la lucrările Camerei din care face parte, pe o perioadă de cel mult 30 de zile calendaristice'), modificând însă perioada pentru care aceasta poate fi aplicată ('cel mult 6 luni').

De asemenea, judecătorii au susţinut că noua modificare a Statutului parlamentarilor nu este de natură să asigure o rigoare sub aspectul coerenţei şi al sistematizării normelor incidente în această materie, informează Agerpres.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 639877-01-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE