2020-11-30 09:32

Uitați de Sunny Beach: Cea mai bună STAȚIUNE de schi din Bulgaria

 |  15:43
Uitați de Sunny Beach: Cea mai bună STAȚIUNE de schi din Bulgaria

În cadrul evenimentului „World Ski Awards”, care s-a desfășurat în noiembrie 2019 la Kitzbühel, în Austria, premiul pentru cea mai bună stațiune de schi din România avea să revină, pentru al doilea an consecutiv, stațiunii montane Sinaia. Toate bune și frumoase, dar acum urmează partea interesantă…

Premiul pentru cea mai bună stațiune de schi din Bulgaria a fost adjudecat de Bansko! Când spunem Bulgaria, primul lucru care ne vine în minte e litoralul:  Albena, Sunny Beach etc. Iată că vecinii noștri nu au numai plaje pe care românii le vizitează an de an, ci și stațiuni de schi interesante. Există în Bulgaria numeroase stațiuni de schi, chiar de clasă mondială, cu pârtii bine amenajate și facilități diverse. Dacă nu știați, stațiunea de schi Bansko e considerată cea mai bună din Bulgaria, fiind supranumită adeseori “mica Austrie din Balcani“.

Orașul Bansko este situat la poalele muntelui Pirin din sud-vestul Bulgariei, la 160 de kilometri de Sofia. Dacă e să abordăm un pic și partea culturală, în afara celei de agrement, aici s-au născut poetul bulgar Nikola Vaptsarov și iluminiștii bulgari Paisie de la Hilandar și Neofit Rilski. Numele orașului vine de la un vechiul cuvânt bulgăresc - “ban” (care înseamnă “stăpân”).

Schi și snowboard în vecini

Stațiunea oferă condiții și infrastructură pentru schi și snowboard, de asemenea are o mulțime de hoteluri de diferite standarde. În ceea ce privește distracția în afara practicării schiului, stațiunea se mândrește cu multe baruri și restaurante tradiționale numite „mehana”‘. Potrivit ghidurilor turistice bulgare și nu numai, aici se află cel mai bun centru de schi din Europa Centrală și de Est. Bansko reprezentând o alegere interesantă pentru schi și snowboard în Bulgaria - în caz că cineva alege să facă așa ceva!

Și pentru că tot am început să “scotocim” prin cămara de schi a vecinilor, Muntele Vitoșa este situat la doar 10 kilometri de Sofia. Aici se află altă stațiune de schi plină de facilități, muntele fiind ideal pentru trekking vara și desigur schi iarna. Grosimea zăpezii poate atinge 1,5 metri în timpul sezonului de schi, care ține 120 de zile. Pe Vitoșa puteți găsi de la pârtii pentru copii și până la școli de schi, cu antrenamente mai dificile, potrivite pentru schiori avansați.

Cea mai veche stațiune

Tot în acest context, o “mică” specificare: Boroveț este cea mai veche stațiune montană a Bulgariei - s-a deschis iubitorilor de schi încă din anul 1896. Este poarta de acces la numeroase pârtii de schi și snowboard de pe malul râului Musala. Traseele traversează peisajul alpin, potecile duc spre porțiuni stâncoase și văi, iar tocmai spre nord apar caiacele și bărcile de agrement care traversează apele calme ale Iskar-ului. Fie vorba între noi, aceasta este considerată pe plan local una dintre cele mai bune stațiune de schi. Nu numai pentru că există posibilitatea și a practicării schiului nocturn, dar și pentru că există numeroase posibilități de distracție oferite de restaurantele și cluburile de noapte din zonă. 

Un studiu realizat de Ipsos MORI în 2016, releva că Europa de Est este gazda unora dintre cele mai ieftine destinaţii de iarnă: Bansko (Bulgaria), Soci, în Rusia, şi Kranjska Gora, în Slovenia. În clasament era inclusă şi staţiunea Poiana Braşov din România.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-01-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE