2021-05-10 02:17

Știați că piesa "Dumnezeu se îmbracă de la second-hand" ține afișul online?

 |  14:42
Știați că piesa "Dumnezeu se îmbracă de la second-hand" ține afișul online?

Teatrul Național din București vă invită în weekend să vizionați piesa “Dumnezeu se îmbracă de la second-hand” de Iulian Margu, regizată de Ion Caramitru. Dacă nu știați, aceasta este piesa românească care ține afișul online !

Spectacolul a fost înregistrat în varianta inițială de distribuție, în care rolul principal feminin, personajul despre care se vorbește toată piesa și în a cărui casă se desfășoară acțiunea, Scorpia - cum au poreclit-o concitadinii, este interpretat de regretata actriță Florina Cercel. În distribuția spectacolului veți întâlni și alți actori îndrăgiți, Lari Giorgescu, Dorin Andone, Carmen Ungureanu, Teodora Mareş, Armand Calotă, Fulvia Folosea, Eduard Adam, Ioan Andrei Ionescu.

"Povestea de bază este desfăcută în mai multe compartimente, reprodusă în mai multe epoci, refăcută abia în final pentru înțelegerea deplină a poveștii”, spune regizorul spectacolului, Ion Caramitru. “Ca stil, are și un soi de umor frust și unul derivat, are foarte multe trimiteri într-o simbolistică ce sparge tiparele timpului și spaţiului". Sau, altfel spus, „o scurtă istorie a României moderne povestită cu ajutorul unui pian fermecat", cum spune autorul piesei.

Unul dintre cele mai bune texte

Dramaturgul Iulian Margu este născut pe plaiuri vâlcene, la 15 ianuarie 1958. Scrie teatru şi regizează încă din anii '80. Şi-a construit cariera între două pasiuni, balansând cu simţ artistic între teatru şi film.  Majoritatea scrierilor sale dramatice sunt comedii satirice, autorul fiind permanent atent cu rolul teatrului ca oglindă a societăţii, o oglindă care nu doar reflectă, dar te şi obligă să interacţionezi.

Spectacolul a adunat cronici și aprecieri critice elogioase, stârnind interesul nu numai în rândul cronicarilor de gen. "Ideea că procesul comunismului poate cuprinde comedii m-a frapat şi m-a făcut curioasă, cu atât mai mult cu cât presupuneam că e opera unui tânăr, aparţinând generaţiei pentru care amintirea persecuţiilor din comunism se reduce la faptul că erau obligaţi să îşi taie pletele sau barba. Pe de altă parte, numele lui Caramitru complica ecuaţia şi o făcea incitantă", evidenția Ana Blandiana în Observator Cultural.

"Se pare că avem de-a face cu unul dintre cele mai bune texte care au apărut în dramaturgia românească în ultimele două decenii", adăuga și Silvia Kerim în  Formula As. "Cei doi actori principali, Dorin Andone (Buză) şi Lari Giorgescu (Lae) - două generaţii dar şi două talente bine reliefate, mai comic cel dintâi, mai liric cel de-al doilea, - îşi ţin spectatorii cu sufletul la gură. Spectacolul e agreabil, cu muzică bună, animat cu scene comice în tristeţea aceasta a unei istorii, de fapt, tragice", sublinia Nicolae Prelipceanu, în revista Teatrul azi.

Țineți cont de faptul că spectacolul săptămânii va fi difuzat în sistem live streaming în fiecare dintre cele trei zile de final de săptămână: vinerea, începând cu ora 16.00, iar sâmbăta și duminica, la ora 18.00. Spectacolele TNB online vor putea fi vizionate doar la orele anunțate, nemaifiind disponibile on-line după încheierea transmisiei live.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-05-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE