2020-12-05 13:52

Pentru început…Ce FACEM cu teatrele, muzeele și librăriile?

 |  14:00
Pentru început…Ce FACEM cu teatrele, muzeele și librăriile?

Toată lumea vrea nu numai la teatru, ci la muzee, librării, restaurant, etc., nu neapărat în această ordine. Și fie vorba între noi, toată lumea este dornică de chestii reale, oricât de promovate ar fi spectacolele online ori tururile virtuale ale muzeelor tot bântuie un vânt de tristețe peste exaltarea nepalpabilului. Dar să lăsăm cuvintele mari și să trecem la abordarea temei enunțate.

Teatrele vor fi probabil printre ultimele care își vor redeschide porțile, pentru că acolo e riscul cel mai mare de infestare cu coronavirus, după cum a declarat la RFI ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. ”Vom merge cu recomandări și către celelalte instituții care nu sunt neapărat în subordinea ministerului, dar se supun anumitor norme care țin de domeniul cultural. La fel și în lumea teatrului. În primul rând, trebuie să ținem cont de spațiu. În al doilea rând, trebuie să ținem cont de faptul că ridicarea stării de urgență va fi în apropierea încetării stagiunii din acest an”.

Dar, ministrul Culturii a anunțat totodată că Teatrul Național București și-ar putea ține stagiunea pe perioada verii. Iată de ce: ”Ce vă pot spune concret este că deja Teatrul Național București și-a anunțat intenția de a-și ține stagiunea pe perioada verii, în cazul în care acest lucru va fi posibil și acest lucru va fi posibil doar dacă cifrele ne arată că suntem în afara oricărui pericol sau poate în anumite condiții de respectare a distanței se vor putea ține spectacolele, dar TNB fiind un caz fericit de instituție cu o dotare modernă, aer condiționat, săli mari, spațioase, astfel încât să se poată ține o stagiune pe timp de vară caniculară. Nu toate instituțiile au această posibilitate și va fi greu să ții spectacole de teatru într-o sală unde va fi o temperatură ca în saună. Deci aici și de la caz la caz”.

Nu toate muzeele

Primele instituții de cultură care s-ar putea redeschide după relaxarea restricțiilor legate de coronavirus în România sunt muzeele, bibliotecile și librăriile. A spus-o  la RFI tot Bogdan Gheorghiu, care a precizat însă că nu toate muzeele își vor redeschide porțile, ci numai acelea unde pot fi implementate anumite măsuri de siguranță. ”Acolo unde spațiile sunt generoase și se va permite instalarea unui sistem clar de orientare a fluxului vizitatorilor, acolo sigur că în anumite condiții aprobate de Ministerul Sănătății, aici cu siguranță vor fi lucruri pe care le vom decide de comun acord cu Ministerul Sănătății, acolo se va putea relua vizitarea muzeelor, dar acolo unde spațiile nu vor permite crearea acestor circuite specifice pentru perioada pe care o traversăm acum cu toții acolo cu siguranță nu vor fi redeschise porțile, până când nu vom avea 100% siguranța că nu se pune în pericol sănătatea nimănui”.

Ce se întâmplă cu librăriile?

”Exact ca și în cazul muzeelor și bibliotecile și librăriile intră în aceeași categorie de activități cu publicul, mă refer la categoria de risc, deci vor fi printre primele instituții. Instituțiile din lumea artei, spectacolelor și aici mă refer la teatre, opere și așa mai departe vor fi printre ultimele, noi preconizăm că printre primele care-și vor deschide treptat porțile vor fi muzeele, bibliotecile și librăriile”, precizează ministrul Culturii.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-04-30Parerea ta...

PRAFUL DIN RAFT
30 Apr 2020

Ce FACEM cu teatrele, muzeele și librăriile? Fie le jefuiți , fie le abandonați și le lăsați prada țiganilor pentru reapropierea lor cu istoria , sau fie băgați buldozerele. Cu industria universala ro" cum sa procedat după anii 1989 de sa ales praful ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE