2021-07-24 07:57

Gratuit, pe Vimeo: Institutul Cervantes reia difuzarea FILMELOR. Care sunt acestea

 |  14:51
Gratuit, pe Vimeo: Institutul Cervantes reia difuzarea FILMELOR. Care sunt acestea

Din iulie, Institutul Cervates reia îndrăgita serie de proiecții online „Clasicii alături de tine”/„Clásicos contigo”, propunându-ne cinci filme din canonul cinematografiei spaniole a celei de-a doua jumătăți a secolului XX, pelicule premiate la cele mai prestigioase festivaluri internaționale.

Vorbim despre cinci filme înscrise în canonul cinematografiei spaniole din cea de-a doua jumătate a secolului XX, pelicule premiate la cele mai prestigioase festivaluri internaționale. Apoi, mai vorbim despre faptul că programul include filme semnate de: Luis G. Berlanga, una dintre figurile emblematice ale cinematografiei spaniole a secolului XX, Víctor Erice, un maestru care, de la debutul său, a inspirat trei generații de creatori, Ricardo Franco, apreciat deopotrivă ca regizor și scenarist, câștigător a cinci Premii Goya, și Mario Camus, un regizor premiat la Berlinale și Cannes, considerat un maestru al adaptării textelor literare la cinema.

Cum se face accesul

Acest nou ciclu de filme, realizate în anii 1973-1997, reprezintă o invitație la a redescoperi cinematografia celei de-a doua jumătăți a secolului al XX-lea, ce are o altă formă de manifestare, alte influențe, păstrându-și însă latura clasică. Sunt producții emblematice pentru memoria colectivă, reușind să aibă un impact în rândul publicului lor contemporan, căruia i-au oferit un imaginar bogat și complex. Sunt filme care, și în prezent, se adresează unui număr mare de spectatori.

Filmele aparțin arhivei AECID (Agenția Spaniolă de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe) și vor putea fi văzute, cu subtitrare în limba engleză, de către toți prietenii Institutului Cervantes pe canalul Vimeo, timp de 48 de ore, în fiecare zi de vineri a lunii iulie, începând cu ora 21.00. Accesul se va putea face printr-o parolă disponibilă pe pagina de Facebook a Institutului, iar prezentările filmelor, realizate de membri ai Academiei de Film din Spania (coorganizator al acestui eveniment), vor fi urcate pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes în miercurea anterioară proiecției, accesul fiind liber. 

Programul a debutat deja pe 3 iulie, cu “El espíritu de la colmena”/”Spiritul stupului”, un film semnat de Víctor Erice, un regizor reprezentativ pentru o cinematografie atentă atât la nuanțele narațiunii, cât și la lucrul delicat cu imaginea. Un maestru care a inspirat trei generații de creatori de la debutul său. Și pentru că am prezentat filmul cu care a debutat programul de filme de la Institutul Cervantes, iată și o mica prezentare a filmului cu care se încheie acest “festin” de filme spaniole. “La vaquilla” (care poate fi văzut pe 31 iulie), reprezintă o adevărată satiră, extrem de umană, a Războiului Civil spaniol. Într-o epocă în care cinematografia recupera războiul și perioada de după război, având o obligație morală față de memoria colectivă și de procesul necesar de vindecare după aproape jumătate de secol de dictatură, Berlanga și Azcona propun o perspectivă corozivă asupra acestui demers prezentând lupta pentru viață printr-o aventură care definește umanitatea ai cărei protagoniști sunt soldații săraci, dincolo de oroarea și absurdul războiului.

Lista filmelor și programul

10 iulie, ora 21.00: Los santos inocentes / Sfinții inocenți (Mario Camus, 1984)

17 iulie, ora 21.00: El sur / Sudul (Víctor Erice, 1983)

24 iulie, ora 21.00: La buena Estrella / Steaua norocoasă (Ricardo Franco, 1997)

31 iulie, ora 21.00: La vaquilla (Luis García Berlanga, 1985)


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-07-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE