2020-12-04 22:20

Ce nu știați, sau poate ați uitat, despre MUZEUL Antipa

 |  16:46
Ce nu știați, sau poate ați uitat, despre MUZEUL Antipa

Pentru cei care nu știu, sau poate au uitat, iată câteva “date“ interesante despre unul dintre muzeele cele mai iubite de către bucureșteni și nu numai.

În anul 1834 era fondat "Museul National" din București (mai târziu Muzeul Grigore Antipa) din inițiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica (1834-1842), marele ban Mihalache Ghica. El a fost și primul donator important al nou-înființatului muzeu, oferind instituției o colectie de 1.250 de monede grecești, romane și bizantine, o colecție de minerale, una cuprinzând 213 cochilii de moluște, plus un important numar de pești, păsări, mamifere și fosile. Tot dacă nu știați, cunoscutul entomolog Aristide Caradja (1861-1955) avea mania fluturilor. A realizat o colectie de lepidoptere de o mare valoare științifică, unică în lume, pe care a donat-o Muzeului "Grigore Antipa": peste 110.000 de exemplare, unele rare.

Idee dezvoltată de însuși Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București adăpostește o colecție de aproximativ 2 milioane de piese, grupate în colecții zoologice, paleontologice, de minerale și roci și etnografice. Cu expoziții care se adresează tuturor categoriilor de public, muzeul este locul preferat de vizitare de către copii și tineri, care descoperă astfel natura înconjurătoare.

Expoziția permanentă ocupă cea mai importantă parte a spațiului vizitabil de către public și permite contemplarea unui sector divers și reprezentativ al patrimoniului Muzeului, organizat tematic. La ora actuală, expoziția permanentă este structurată în principal în jurul ideii, dezvoltate de Antipa, a prezentării ecosistemelor prin diorame, permițând astfel o „călătorie” prin diverse habitate naturale din țară și din lume, cu fauna lor caracteristică.

Nevertebrate și vertebrate

În prezent, patrimoniul ştiinţific al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este format din cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate şi vertebrate (actuale şi fosile) provenind din România şi din diverse zone geografice, de la ecuator la regiunile polare, sau colectate de la suprafaţa apei şi până la mai mult de 6.000 de metri adâncime.

Colecţia de fosile a muzeului numără 6196 piese aparţinând multor grupe de animale atât vertebrate cât și nevertebrate, dar și câtorva plante fosile. Parte au fost descoperite de către prof. Gregoriu Ştefănescu, altele au fost achiziţionate de către dr. Grigore Antipa în perioada cât a condus muzeul. Cele mai spectaculoase sunt expuse în Sala de paleontologie: un schelet complet de cerb gigant (Megaceros giganteus) achiziţionat în 1913 de la Casa Krantz din Bonn; două plăci de calcar cu impresiunile unor exemplare de Ichthyosaurus (Stenopterygius) quadriscissus, reptilă marină de vârstă jurasică timpurie, descoperite la Holzmaden (landul Baden-Württemberg, Germania), precum și o placă de calcar cu fosilă de crocodil marin, Steneosaurus bollensis, de aceeaşi provenienţă, achiziţionate în 1909 de la aceeași firmă din Bonn; un exemplar de Glyptodon typus, cumpărat în 1909 din Statele Unite de la Ward’s Natural Sciences Establishment; un schelet de urs de peșteră (Ursus spelaeus) din peștera Drachenhöhle, Austria.

În muzeul pe care Antipa l-a îndrăgit şi slujit

Alte două piese foarte valoroase sunt scheletul de Deinotherium gigantissimum, descoperit în anul 1890 de către Gregoriu Ştefănescu la Mânzaţi, jud. Vaslui, și scheletul de mastodont american (Mammut americanum), ambele aflate în expoziția muzeului. Nu în ultimul rând, căci sunt multede spus întotdeauna despre acest muzeu al Capitalei deosebit de bogat în exponate și unic în felul lui, o contribuţie importantă la îmbogăţirea colecţiei de paleontologie a avut-o Leonid Apostol, prin cercetările efectuate asupra faunei cuaternare din Câmpia Română şi Transilvania, precum şi prin schimburile cu instituţii din Europa (astfel în colecţie au ajuns specii de trilobiţi).

Mai sunt multe de spus despre acest muzeu al Capitalei deosebit de bogat în exponate și unic în felul lui, dar toate la timpul lor…Încă ceva: Urna cu cenuşa lui  Grigore Antipa se află într-o firidă a muzeului pe care l-a îndrăgit şi slujit, o instituţie pe care acest om a iniţiat-o cu dorinţa ca în ea să fie instruiă toată lumea, de la cei mari şi până la “cei umili”…


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-05-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE