2024-04-24 12:54

ULTIMA ORĂ. Simona Halep, prinsă dopată la US Open!

 |  17:16
ULTIMA ORĂ. Simona Halep, prinsă dopată la US Open!

Simona Halep a anunţat că a fost depistată pozitiv cu o substanţă interzisă - roxadustat - la US Open. Sportiva susține că va “lupta până la capăt pentru a dovedi că nu a luat niciodată cu bună ştiinţă vreo substanţă interzisă”.

“Astăzi începe cel mai greu meci al vieţii mele: o luptă pentru adevăr. Am fost anunţată că am fost testată pozitiv cu o substanţă numită Roxadustat în cantitate extrem de mică, ceea ce este cel mai mare şoc al vieţii mele. În toată cariera mea, ideea de a trişa nu mi-a trecut prin minute nicio clipă, este ceva total împotriva tuturor valorilor în care am fost educată. În faţa unei situaţii atât de nedrepte, mă simt total bulversată şi trădată”, a notat Simona Halep.

“Voi lupta până la capăt pentru a dovedi că nu am luat niciodată cu bună ştiinţă vreo substanţă interzisă şi am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieşi la iveală. Nu este vorba aici de trofee sau de bani. Este vorba de onoare şi povestea de iubire pe care o am cu tenisul în ultimii 25 de ani”, a adăugat Halep.

''Simona Halep a fost suspendată provizoriu conform articolului 7.12.1 din Programul Antidoping din Tenis (TADP). Proba a fost împărţită în două şi analiza ulterioară a conţinut FG-4592 (Roxadustat), care este pe lista 2022 a substanţelor interzise a Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA)”, a anunţat, vineri, Agenţia Pentru Integritatea Tenisului (ITIA). În traducer asta înseamnă că Simo a solicitat să fie analizat şi eşantionul B, care însă a confirmat prezenţa substanţei interzise.

Halep, care ocupă în prezent locul 9 în clasamentul mondial, a fost învinsă în primul tur la New York de ucraineanca Daria Snigur, cu 6-2, 0-6, 6-4.

Ce este Roxadustat și la ce ajută?

Roxadustat se comercializează sub brandul Evrenzo și este o substanță care de regulă se administrează împotriva anemiei. Sportivii își administrează Roxadustat pentru a-și crește producția de celule roșii din sânge, deci implicit își măresc și nivelul de oxigen care ajunge în mușchi și ajută, astfel, la creșterea capacității de efort.

„Este un medicament care, în mod normal, în Europa este autorizat, în România nu se găseşte. Este un medicament care stimulează producţia de eritropoietină. În mod normal, persoanele care au probleme cu rinichii nu sintetizează suficient eritropoietina. Eu ştiam de demult că la noi în ţară există eritropietină şi sunt foarte mulţi sportivi care folosesc fiole ca să crească anduranţa la efort. Asta e de 20 de ani de zile. La noi este echivalentul eritropoietina şi chiar cunosc atleţi care folosesc eritropoietina pentru energie, pentru că le creşte producţia de celule roşii şi crescând producţia de celule roşii ai mai mult oxigen, mai bună oxigenare a sângelui, deci la propriu creşte anduranţa la efort”, a declarat farmacista Beatrice Speteanu pentru News.ro.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-10-21



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE