2020-10-22 18:15

Un arădean adună semnături pentru a-l determina pe preotul din cartier să bată clopotele mai încet

 |  14:56
Un arădean adună semnături pentru a-l determina pe preotul din cartier să bată clopotele mai încet

Un arădean este deranjat nevoie mare de zgomotul produs de clopotele de la biserica nouă, care încă nu a fost dată în folosinţă, iar pentru asta adună semnături pentru a-l determina pe preotul lăcaşului sfânt să tragă clopotele mai încet. Arădeanul spune că, zgomotele depăşesc limita admisă de lege şi, în plus, acestea se aud de trei ori pe zi, la orele 08.00, 12.00 şi 18.00.

"De azi strâng în Cartierul Grădişte semnături ca să-l convingem pe preotul Roja să bată clopotele mai încet la biserica nouă, că e cam tare. Dacă stai în Grădişte şi ţi se pare prea tare sau dacă ai un prieten care stă în Grădişte şi ştie despre ce vorbesc, dă un semn", a scris Răzvan Anghel pe contul său de Facebook.

"Stau cam la 200 de metri de biserică. (...) Nu am luat legătura cu preotul, am sunat la Episcopia Aradului, mi-au zis să nu fac cerere că pot să vorbesc direct cu ei, le-am zis de problemă, mi-au dat numărul preotului, dar nu mi-a răspuns niciodată la telefon. Cei de la parohie mi-au zis că asta nu poate fi o problemă, că poate mi se pare. Şi chiar am crezut că poate mi se pare şi am o problemă sau am urechile foarte sensibile. Şi am cumpărat un sonometru. După cum arată testul, zgomotul e undeva între 70 şi 80 de decibeli, în condiţiile în care maxima admisă e de 80 de decibeli", a spus arădeanul pentru Mediafax.

Răzvan Anghel bănuieşte că nu clopotele sunt de vină, ci construcţia bisericii, care nu este încă finalizată. "Vreau să vorbesc cu un avocat şi înainte, vreau să vorbim cu preotul, presupun că nu a capitonat turla, nu cred că sunt o problemă clopotele. Probabil că nu e gata construcţia, practic biserica nu e dată în funcţiune. (...) Vecinii toţi m-au felicitat pentru iniţiativă, dar pe furiş, personal, nimeni nu are curajul să vină să semneze sau să ia o poziţie oficială, poate le e frică", a mai afirmat Anghel.

În replică, preotul paroh al bisericii, Viorel Roja, a declarat că biserica are clopote profesioniste care se încadrează în normele europene. "Clopotele trag din 2015 şi în acest interval de timp, ca unul care cunosc tot arealul parohiei, pot să remarc faptul că oamenii sunt încântaţi, fascinaţi şi foarte fericiţi de aceste clopote pe care le-am procurat din spaţiul european, mai exact de la Innsbruck, Austria, făcute, turnate de celebra familie Grassmayr, care toarnă clopote de 400 de ani în Europa. Clopotele sunt extrem de profesioniste, sonorul lor este muzică realmente, au fost montate în turnul clopotniţei de către o firmă autorizată care are exclusivitate pe România cu firma Grassmayr şi care montează nu doar în România, ci în întreg spaţiul european acest timp de clopote", a spus părintele paroh Viorel Roja. Potrivit acestuia, limita de zgomot admisă prin lege trebuie să se încadreze între 55 şi 85 decibeli, ceea ce la biserica din Grădişte se şi întâmplă.

În replică, preotul l-a invitat pe Răzvan Anghel să se apropie mai mult de biserică:"Noi suntem încadraţi în normele europene. Vine postul Paştelui, îl invit pe domnul Anghel să ne caute, să se apropie de noi, să îi transmit aceste realităţi, poate va înţelege situaţia dată şi cu o deschidere mai mare către sacramentul pe care vrem să îl împlinim şi eu cred că, rugându-ne pentru dânsul, va înţelege că este binele unei comunităţi, a unei parohii vaste".


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2017-02-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE