2024-04-25 20:25

Spania, prima țară europeană care acordă CONCEDIU menstrual

 |  20:00
Spania, prima țară europeană care acordă CONCEDIU menstrual

Spania a adoptat o lege care le permite persoanelor care se confruntă cu dureri deosebit de puternice în timpul menstruației să își ia concediu plătit de la muncă, o premieră pentru Europa, potrivit euronews.com.

Legea dă dreptul la un concediu „menstrual” de trei zile – cu posibilitatea prelungirii acestuia la cinci zile – pentru ciclul menstrual care se manifestă prin: crampe puternice, greață, amețeli și chiar vărsături.

Concediul necesită avizul medicului, iar sistemul public de asigurări sociale va plăti costurile.

Legea va contribui la combaterea stereotipurilor și a miturilor stânjenitoare despre ciclul menstrual pe care femeile le aud deseori.

Proiectul de lege aprobat joi de Parlamentul spaniol face parte dintr-un pachet legislativ mai extins, privind drepturile sexuale și sănătatea reproductivă, care include ca orice persoană de peste 16 ani să facă avort sau să-și schimbe sexul de pe cartea de identitate, fără acordul părinților.

Conform noii legislații, Spania va lansa, de asemenea, produse gratuite de igienă pentru femei în anumite unități publice, cum ar fi instituțiile de învățământ și închisori.

Când a fost dezvăluit pentru prima dată anul trecut, proiectul de lege urmărea și eliminarea sau reducerea TVA-ului pentru anumite produse de igienă pentru femei. Această prevedere a fost, în cele din urmă omisă, dar se așteaptă să fie propusă din nou, odată cu următoarea revizuire a bugetului general a guvernului.

Ministrul spaniol al egalității, Irene Montero, a declarat într-un tweet că a fost „o zi istorică a progresului în drepturile feministe”.

La nivel mondial, concediul menstrual este oferit în prezent într-un număr mic de țări, inclusiv Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-02-16



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE