2024-04-19 10:02

Soborul Maicii DOMNULUI 26 decembrie. Ce trebuie să faci și care sunt obiceiurile interzise

 |  10:50
Soborul Maicii DOMNULUI 26 decembrie. Ce trebuie să faci și care sunt obiceiurile interzise

Pe 26 decembrie, creștinii sărbătoresc Soborul Maicii Domnului. Se spune că adunarea cerească are loc pe 26 decembrie cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfințenia Sa.

Soborul Macii Domnului este unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria și totodată una dintre cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria, care datează încă din secolul al V-lea.

Obiceiuri

Datinile creștine spun că de Soborul Maicii Domnului, nașii trebuie neapărat să-și facă timp pentru a merge în vizită la fini, iar persoanele care nu respectă această regulă nu vor avea parte de tot ce își doresc în anul 2022.

Vizitele sunt cel emai importante. Astfel, atât rudele îndepărtate, cât și cele prin alianță trebuie să se strângă laolaltă și să petreacă împreună momente frumoase și liniștite.

În această zi se dau mesaje, dar și felicitări pentru rudele care nu sunt aproape. O altă tradiție în a doua zi de Crăciun spune că oamenii se duc „cu colacul” la naşi.

Acest colac tradițional constă din şapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui, o coastă de porc şi şapte coţi de trandafiri (cârnaţi) sau alte mărunţişuri.

Lucruri interzise

Se interzic înjurăturile, bârfele, uneltirile.

Într-o astfel de zi importantă nu se muncește.

Treburile casnice sunt și ele interzise. Mai exact, tradiția spune că gospodinele trebuie să evite spălatul rufelor, întrucât datina străveche spune că apa va fi folosită pentru vindecarea rănilor.

În casele în care fetele nu sunt încă măritate nu se toarce și nu se coase, pentru ca acestea să nu rămână singure tot restul vieții.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-12-26



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE