2024-04-23 18:44

Semnificația Înălțării Sfintei Cruci, prăznuită pe 14 septembrie

 |  21:04
Semnificația Înălțării Sfintei Cruci, prăznuită pe 14 septembrie

Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii este prăznuită în fiecare an pe 14 septembrie de către Biserica Ortodoxă Română. Înălțarea Sfintei Crucii este a doua mare sărbătoare din Noul An Bisericesc după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.

Sărbătoarea Sfintei Crucii amintește credincioșilor de patimile şi de moartea Mântuitorului Hristos. Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci a fost instituită de către Biserică în urma a două evenimente.

- Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și Înălțarea ei în fața poporului de căre episcopul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335;

- Aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfântului Mormânt.

Împăratul Constantin cel Mare își dorea să găsească Crucea pe care fusese răstignit Mântuitorul şi pentru a afla unde este, a trimis-o la Ierusalim pe mama sa, împărăteasa Elena, ca să o caute.

În decursul timpului, peste locul unde se spunea că se afla îngropată Crucea, fusese construit un templu păgân.

După ce a fost dărâmat și oamenii au făcut săpături au descoperit trei cruci, iar alături de ele o inscripţie pe care scria “Iisus Nazarineanul, Regele Iudeilor”.

Potrivit tradiției, pentru a-și da seama care este Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, au luat fiecare cruce și au pus-o deasupra unui om mort.

La un moment dat, când au pus una dintre cruci, omul a înviat și s-a ridicat și asa și-au dat seama oamenii că au descoperit Crucea lui Iisus Hristos.

Datorită mulţimii de oameni care doreau să vadă Crucea, împărăteasa Elena, împreună cu patriarhul Macarie, au înălţat-o în văzul tuturor.

A doua zi, pe 14 septembrie, patriarhul Macarie al Ierusalimului a arătat de pe de amvonul bisericii, sfântul lemn al Crucii pentru că toţi cei care erau de față să-l poată vedea.

De atunci, 14 septembrie a rămas ziua în care se sărbătorește  „Înălţărea” sau „Arătarea” Sfintei Cruci.

În locul unde a fost descoperită Crucea, în anul 335, Constantin cel Mare a zidit o biserică, numită Biserica Învierii Domnului.

Cea de-a doua întâmplare care a dus la generalizarea sărbătorii a fost momentul în care Sfânta Cruce a fost recuperată de la perși

în anul 611, perșii au intrat în Ierusalim, au distrus Biserica Învierii şi au furat crucea pe care fusese răstignit Hristos.

Câţiva ani mai târziu, în 629, împăratul Heraclius a înfrânt armatele perşilor şi i-a alungat din Ierusalim.

În 634, Sfânta Cruce a fost dusă în procesiune solemnă de la Ierusalim la Constantinopol. De atunci, sărbătoarea înălţării Sfintei Cruci s-a extins treptat, în toată Biserica de Răsărit.

În Biserica Apuseană, sărbătoarea a fost introdusă de papa Serghie I (687-701), care era antiohian de origine.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-09-13



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE