2024-04-19 04:25

Racheta ”fenomen”, construită prin imprimare 3D. Ce combustibil va folosi

 |  21:00
Racheta ”fenomen”, construită prin imprimare 3D. Ce combustibil va folosi

Racheta Terran 1, dezvoltată de compania Relativity Space, prima rachetă construită prin imprimare 3D din lume, va zbura pentru prima dată, sâmbătă, de la Cape Canaveral, Florida, transmite news.ro. Tom Ellis, fondatorul companiei care a dezvoltat racheta, a fost inclus în 2019 pe lista TIME 100 Next, la secţiunea "Fenomene" şi este considerat un adevărat antreprenor al viitorului.

Mai simplă şi mai ieftin de produs, racheta este propulsată de un amestec de oxigen lichid şi gaz natural lichefiat. Fereastra de oportunitate pentru lansare este cuprinsă între orele locale 13:00 şi 16:00 (20:00 şi 23:00, ora României).

Scopul acestui prim zbor de testare este de a demonstra că aparatul poate rezista presiunii unei decolări şi de a aduna cât mai multe date pentru dezvoltarea ulterioară a acestor rachete, care sunt mai ieftine şi mai uşor de fabricat, potrivit companiei.

În total, 85% din masa rachetei a fost imprimată 3D, iar compania vizează o proporţie de 95% în viitor.

Avantajele sunt multiple: reducerea costurilor şi simplificarea procesului de fabricaţie, oferind în acelaşi timp o mai mare flexibilitate. Cu ajutorul roboţilor săi uriaşi de imprimare 3D, compania susţine că foloseşte de 100 de ori mai puţine piese faţă de o rachetă tradiţională. De asemenea, aceasta subliniază rapiditatea metodei: 60 de zile de la materia primă la produsul finit.

Racheta Terran 1 are o înălţime de 33,5 metri şi un diametru de puţin peste 2 metri. Prima sa treaptă are nouă motoare, de asemenea tipărite 3D, iar a doua treaptă are un motor.

Drept combustibil foloseşte metalox, un amestec de oxigen lichid şi gaz natural lichefiat (în principal metan). Dacă va ajunge pe orbita Pământului sâmbătă, va fi prima rachetă care foloseşte acest combustibil şi care reuşeşte acest lucru. Relativity Space, care are o viziune pe termen lung de a contribui la dezvoltarea unei umanităţi multiplanetare, susţine că acesta este combustibilul "viitorului" şi că este cel mai uşor de produs pe Marte.

Rachetele Vulcan, de la United Launch Alliance, şi Starship, de la SpaceX, aflate în curs de dezvoltare, vor folosi, de asemenea, acest combustibil.

Racheta Terran 1 ar trebui să fie capabilă să plaseze o încărcătură de 1.250 kg pe orbita joasă a Pământului. Însă acest prim zbor nu conţine o încărcătură utilă. Relativity Space dezvoltă, de asemenea, o rachetă mai mare, Terran R, capabilă să transporte 20.000 kg pe orbita joasă a Pământului. O dată de lansare pentru aceasta nu este însă prevăzută înainte de 2024.

Relativity Space, cu sediul în Long Beach, a semnat deja contracte în valoare de 1,65 miliarde de dolari, potrivit lui Tim Ellis, tânărul şef al companiei pe care a cofondat-o în 2015. Majoritatea acestor contracte sunt pentru racheta Terran R. Unul dintre ele este cu compania OneWeb, care vrea să ofere acces la internet din spaţiu printr-o constelaţie de sateliţi.

Acest tip de rachetă "este în mod clar locul unde se află cea mai mare oportunitate de piaţă pentru restul deceniului, pentru că există o nevoie uriaşă în această clasă de sarcină utilă în acest moment", a scris marţi pe Twitter Tim Ellis, de profesie inginer aerospaţial.

Un operator de sateliţi poate aştepta ani de zile pentru a obţine un loc în marile rachete ale Arianespace sau SpaceX. De aceea, zeci de start-up-uri au intrat pe piaţa rachetelor de dimensiuni mici şi medii în ultimii ani pentru a răspunde cererii.

Sursa: Observator


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2023-03-11



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE