2024-04-19 17:35

Ne-a părăsit Dumitru Pop Tincu, meșterul crucilor din Cimitirul Vesel de la Săpânţa

 |  14:00
Ne-a părăsit Dumitru Pop Tincu, meșterul crucilor din Cimitirul Vesel de la Săpânţa

Meşterul popular Dumitru Pop Tincu, autorul crucilor din lemn însoţite de epitaph din Cimitirul Vesel de la Săpânţa, a decedat la doar 67 de ani, în urma unor grave probleme de sănătate, scrie Agerpres.

"Azi ne-a părăsit, după o grea suferinţă, marele meşter Dumitru Pop Tincu din Săpânţa (25 august 1955-15 decembrie 2022), crucer, sculptor, pictor şi poet, Tezaur Uman Viu, Ambasador al Turismului Maramureşean, membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România, cel mai cunoscut şi mediatizat creator popular maramureşean, cu nenumărate apariţii media începând de la New York Times la BBC, cu expoziţii de la Tel Aviv la Varşovia, cu lucrări din Tokyo până la Paris...Albastrul de Săpânţa este, acum, mai întunecat, mai trist (...) Rămas bun, maestre!" a scris pe Facebook Teofil Ivanciuc, un susţinător al turismului rural din judeţul Maramureş.

"Dumitru Pop Tincu a ţinut cu sfinţenie la buna păstrare a tradiţiei ancestrale, din care a făcut parte. El a continuat opera lui Stan Ioan Pătraş din 1977. Era doar un copil când i-a devenit ucenic artistului, iar când a murit Stan Ioan Pătraş, elevul de atunci avea doar 14 ani. În tot acest timp, a învăţat meşteşugul de la Stan Pătraş. Stan Pătraş pornea, iar Dumitru Pop Tincu continua lucrarea. Versurile, tot de la mentorul său le-a învăţat. Şi a fost numit continuatorul său. Stan Pătraş i-a descoperit potenţialul. În realizarea crucilor s-a inspirat din viaţa de zi cu zi a oamenilor, din trăirile şi experienţele lor. Ele reflectă practic întreaga viaţă a celor plecaţi la cele sfinte. Crucea e oglinda răposatului, toată viaţa lui e pe acea lucrare. Crucile care au făcut celebru satul Săpânţa sunt unice atât prin culoarea albastră în care sunt vopsite, cât mai ales pentru epitafurile, unele hazlii, care descriu viaţa defunctului. Toate sunt scrise folosind limbajul specific zonei. Dumitru Pop Tincu spunea că deşi în viaţa de zi cu zi nu a mai folosit acelaşi limbaj, el este păstrat cu stricteţe pe cruci, aşa cum a început iniţiatorul său", a precizat și cercetătorul Corina Isabella Csiszar, de la Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş.

Cimitirul Vesel din Săpânţa este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din judeţul Maramureş atât de români, dar şi de turiştii străini.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2022-12-15



Parerea ta...

Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE