2020-10-21 22:24

Investiție inedită: Bani de la UE pentru transformarea VINULUI românesc în DEZINFECTANT

 |  17:05
Investiție inedită: Bani de la UE pentru transformarea VINULUI românesc în DEZINFECTANT

România ar putea primi bani de la Uniunea Europeană pentru transformarea vinului românesc rămas nevândut în gel dezinfectant. Este o măsură care se ia doar în situaţii de urgenţă, cum este perioada pe care o traversăm.

Fără evenimente, cu restaurante, baruri şi hoteluri închise, industria vinului se lupta să supravieţuiască. Estimările arată că, anual, în HORECA, se vând vinuri în valoare totală de 75 milioane euro. În 2020, vânzările s-au prăbuşit cu 80 la sută. În aceste condiţii, spaţiile de depozitare din crame sunt pline iar momentul culesului viilor se apropie. Aproape toţii producătorii de vin au în acest moment probleme de stocare.

În aceste condiţii, Uniunea Europeană a decis să acorde sprijin financiar pentru transformarea vinului în alcool tehnic de cel puţin 92 de grade. Va putea fi folosit doar în industria farmaceutică sau pentru dezinfectanţi, transmite Protv.

Vinul devine alcool tehnic, care poate fi folosit numai pentru produse medicale sau de dezinfectare. Vinul este vândut fabricilor de alcool, care îşi recuperează banii din fonduri europene. E vorba de o măsură de urgenţă, care în Franţa sau Italia, de exemplu, tari cu tradiţie în viticultura, s-a aplicat cu succes. Pentru România, însă, reprezintă o noutate, lansată chiar în momentul culesului viilor. Iar termenul de implementare este foarte scurt: 15 octombrie.

În perioada 2019 – 2023, sectorul vitivinicol din România are alocate anual fonduri 48 de milioane de euro, din care, în 2020, nu a absorbit nici jumătate. Banii nefolosiţi ar putea merge pentru a transforma vinul în gel dezinfectat. Viticultorii au nevoie însă şi de alte măsuri pentru a supravieţui. IMM Invest ar putea fi o soluţie, dar activitatea de fabricare a vinului nu este eligibilă.

România ocupa locul 6 în Uniunea Europeană la producţia de vin. Doar în acest sector lucrează 300.000 de oameni. Încă o 100.000 se ocupa de vânzări şi distribuţie.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2020-08-30

In legatura cu acest articol...

Cele mai importante SFATURI ale lui Warren Buffet la împlinirea vârstei de 90 de ani

Culmea hoției: Trei bărbați au furat un aer condiționat dintr-o locuință

Bilanțul zilei de 30 august: 952 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore

INCENDIU puternic la un service auto din Craiova

Alegeri locale: Cum vor putea vota bolnavii COVID?
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE