2021-03-06 15:36

În Anul European la Căilor Ferate, Ministerul Culturii a închis Muzeul Căilor Ferate

 |  15:21
În Anul European la Căilor Ferate, Ministerul Culturii a închis Muzeul Căilor Ferate

În urma unui control al ministerului Culturii a amendat Muzeul Căilor Ferate, aflat în imediata vecinătate a peroanelor din Gara de Nord, deoarece "nu este acreditat". Drept urmare, conducerea a fost nevoită să închidă instituţia pentru public începând cu 8 ianuarie.

Iată că, în Anul European la Căilor Ferate, Ministerul Culturii, prin Direcţia de Cultură a Municipiului Bucureşti, a decis să pună lacătul pe Muzeul CFR din Capitală. Ar fi interesant de știut cum a funcționat atâția ani fără acreditare?

Pe data de 7 ianuarie 2021, o comisie formată din angajaţi ai IGPR, reprezentanţi ai Ministerului Culturii, ai Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti şi experţi acreditaţi de Ministerul Culturii, a mers la sediul Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară CENAFER - Muzeului CFR din Calea Griviţei nr. 193B, Bucureşti, unde funcţionează Muzeul CFR, a precizat Ministerul Culturii pentru Club Feroviar. "Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară CENAFER este instituţia care gestionează activitatea muzeală feroviară, conform HG 1399/2009. Ca urmare a verificărilor efectuate la faţa locului nu au fost identificate documente privind înfiinţarea şi acreditarea instituţiei muzeale . Drept urmare, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti a întocmit un proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. 26/07.01.2021, în care s-a consemnat faptul că Muzeul CFR funcţionează fără respectarea prevederilor art 17, alin 1-3 din Legea nr. 311/2003 a Muzeelor şi a Colecţiilor Publice privind înfiinţare şi acreditarea”, se arată în răspunsul trimis către Club Feroviar.

Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară CENAFER - Muzeul CFR trebuie să iniţieze demersurile necesare în vederea remedierii situaţiei. Deocamdată nu a fost depusă nicio documentaţie la Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, se precizează în documentul citat.

Muzeul CFR a fost inaugurat de regele Carol al II-lea în 1939, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la punerea în circulaţie a primului tren pe teritoriul românesc, în cadrul serbărilor Ceferiadei. Muzeul prezintă astăzi o bogată colecţie de machete de locomotive şi vagoane, documente istorice originale, numeroase exponate originale ce ilustrează evoluţia tehnică la calea ferată, piese deosebite folosite în comunicaţii la CFR, diferite tipuri de pupitre de comandă de instalaţii de centralizare a macazurilor şi semnalelor, precum şi machete şi piese originale ce ilustrează progresul tehnologic făcut de CFR.

În patrimoniul Muzeului CFR există un număr de 37 de locomotive cu abur, aflate în diverse depouri din ţară, dintre care amintim: locomotiva 43 Călugăreni din 1869; locomotiva 40.001, pentru linia cu cremalieră de pe tronsonul Bouţari - Zăicani, construită în 1908; locomotiva 140.117 Consolidation, construită în 1920 de firma americana Baldwin Locomotive Works; 2 locomotive Pacific, construite de firma germană J.A.Maffei în 1922; locomotiva 142.008 construită la Uzinele Malaxa în 1937.


Aparut in Puterea24 / Ultima modificare in data de: 2021-01-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE